Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Парите карат мъжете да смятат половинките си за по-непривлекателни

Наука OFFNews Последна промяна на 26 март 2016 в 10:53 11253 2

Според изследване, публикувано в онлайн научното списание Frontiers in Psychology, парите оказват влияние на ума ни по отношение на търсенето на партньор. Ако на мъжа бъдат дадени пари, на него започва да му се струва, че жената до него е по-непривлекателна от преди.

Парите правят забавни неща с хората. Само мислите за парите са способни да променят възприятията за болка и социалните възприятия. Богатството предизвиква дори реакция, сходна на наркоманията. Не на последно място обаче мислите за пари усилват чувството за самодостатъчност, което води до увеличаване на желанието да бъдем независими.

Изследването е проведено от учени от Пекинския университет. Те избрали 182 хетеросексуални студенти (121 жени и 61 мъже), които имали постоянни романтични отношения с някого. С помощта на два различни въпросника изследователите първо накарали студентите да се почувстват богати или бедни. След това участниците трябвало да оценят степента на удовлетвореността си от отношенията с романтичния им партньор въз основа на различни показатели, които включвали кариерна перспектива, социален произход и физическа привлекателност.

Скалата за оценяване била от 1 до 9. Единицата отразявала мнението "напълно не съответства на моя идеал", а деветката била "напълно съответства". Освен това, студентите трябвало да отговорят на някои демографски въпроси, касаещи техните пол, възраст и размер на месечния доход.

При анализа на данните, получени чрез отговорите на участниците, изследователите установили, че тези мъже, на които било предложено да се почувстват богати, изказали по-малка удовлетвореност от физическата привлекателност на своята приятелка. Разликата между удовлетвореността на "богатите" и "бедните" студентите била толкова съществена, че се отразила под формата на цяла единица в деветобалната скала. Жените обаче не показали никакви различия в аналогични условия.

"Независимо от факта, че както мъжете, така и жените предпочитат привлекателни партньори, мъжете в по-голяма степен в сравнение с жените са склонни да ценят физическата привлекателност, която в техните очи свидетелства за тяхната плодовитост и репродуктивни способност. От друга страна, жените в по-голяма степен са склонни да придават значение на обезпечеността на партньора, отколкото мъжете", пишат авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

27.03 2016 в 04:34

Това ще е сигурно поради факта, че започват да му се лепят все по-яки и по-яки...

1

26.03 2016 в 11:07

Резюме на статията: Баба знае 2 и 200.

Забавно е как еволюционно утвърдени механизми за избор на размножителен партньор, вършили чудесна работа в маймунските времена, се обръщат против носителите си в днешно време.