Победителите в лабораторията за слава FameLab

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 май 2015 в 14:08 6253 0

Кредит Наука ОFFNews

Димитър Желев показва ефекта на доминото от неразумното вмешателство на човека в крехките екосистеми.

Официалното откриване на Софийсткия фестивал на науката е вече факт и стартира на голямата сцена на театър "София" със зрелищно състезание на 10 млади звезди на науката за вниманието на публиката и журито.

За първи път в рамките на нашия фестивал излизат на сцената подгласници на победителите от осемте предишни издания на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" в България.

All Stars изданието на FameLab бе наистина едно ненадминато пиршество на знанието, което разкри по атрактивен и забавен начин красотата на науката.

FameLab е конкурс за разбираема наука, който се провежда в 30 страни, а победителят ще представя България на турнира на шампионите в Лондон.

Всеки един от участниците в състезанието имаше 3 минути за един увлекателен разказ за своята област на познание. Те бяха оценявани по три критерия или трите С - Content, Clarity, Charisma или Съдържание, Яснота, Харизма.

Марина Маринова (призьор от 2014) каза, че математиката е навсякъде в природата и че няма нещастни числа - всяко число е сбор от две щастливи.

Димитър Желев (2013) ни показа какво е екологична бомба. А ефекта на доминото видяхме много нагледно с подръчни материали. Историята е за остров Гуам и как с един кораб там е пренесена една кафява дървесна змия. Островът дотогава е бил рай за 50 вида уникални птици, които не са имали никакви естествени врагове - една по една падат плочките на екодоминото - изчезват птиците, дърветата умират, в момента островът е пренаселен с насекоми и змии. Изводът: Всяко действие, което дори не осъзнаваме може да унищожи планетата.

Миглена Аладжова (2013) е студентка по медицина в Пловдив направи много интересна аналогия между един химичен и учебен процес. Учениците са молекулите, а учителят е катализаторът на химичния процес на познанието.

Едно от най-забавните представяния бе на Костадин Костадинов (2014). "Аз ще говоря за риска от сърдечно-съдови заболявания или "Защо на Али Ръза му е лошо." - започна той и разсмя цялата зала. Ами Али Ръза го боли сърце, защото често посяга към сладката турска баклава. А тромбоцитите прииждат като на концерт на Металика. "Помислете преди да посегнете към баклавата".

Виолета Желязкова (2012) учи биология в СУ и вече работи в Природонаучния музей. Тя разказа за посещението си в пещера край Комщица и за странния бацил, който живее там в абсолютна тъмнина и се храни със сяра.

Ветеринарният медик Тома Щилиянов (2010) ни запозна с механизмите на регенереацията - колкото е по-нисше едно животно, толкова това свойство му е по-присъщо (гущерите го могат, но котките - не). Аналогично е положението с тъканите - кожата се въстановява, но нервните клетки - само в окончанията си. Процесът на регенерация се подхранва с хистамин и серотонин - "така че - спете спокойно и бъдете щастливи"- завърши младият учен.

Ваньо Везиров (2014) е само на 20г. и учи медицина. Той ни разказа за човешкия мозък - една машина за преработване на информацията, която позволява добавяне на нови н ачини за добавяне на функции. Използвайки една папка показа сонарния метод, с който слепите се ориентират. "Използвайте пълния си потенциална мозъка!" призова Ваньо слушателите си.

Ростислав Кандиларов (2009) от Русе се занимава с физика, океанология и LED осветление. "Разширяването на улиците не намалява трафика" - сподели този парадокс младият активист на "Велоеволюция" като накрая на сцената излезе в колелото си. Посланието е ясно.

Никола Каравасилев (2012) е асистент по астрофизика и вече преподава на ученици на 27СОУ. Неговата тема беше "За Вселената, Живота и всичко останало". Броят на високоразвитите цивилизации в Млечния път според уравнението на Дрейк, трябва да бъдат поне 10. Но те не се обаждат - може би подобно на мравките в мравуняците не подозират, че има и други мравки някъде по света.

Доайенът на FameLab, Теодора Ханджиева-Дърленска (2008) насочи вниманието ни към един обществено значим проблем - 10% са диабетици в България. Теодора участва в Европейска проект, който има за цел да съдейства за промяната към активен начина на живот на хората и по-адекватна диета.

Докато журито заседаваше, на сцената излезе едно сияйно момиче - Антония Хубанчева, също възпитаник на FameLab. Тя ни сподели какво са й донесли трите С на лабораторията. Тя е била на експедиция за изследване на местните прилепи в малката държава Малави, където сред племе, говорещо само езика ниянджа, е оцеляла благодарение на това, което е научила във FameLab.

Кои са призьорите

Подгласници на победителя са Виолета Желязкова и Костадин Костадинов, които получават една прекрасна награда - посещение на научните музеи в Лондон.

Големият победител е Димитър Желев, който ще представи България на Световния турнир на FameLab.

Наградата на БНТ - стаж в медията - бе за Ваньо Везиров.

Така завърши това състезание, което със сигурност вдъхнови претъпканата зала от младежи да търсят, да откриват в най-красивото приключение - знанието. И най-адекватният отговор на въпроса "Кои са победителите" е "всички, които бяха вчера в залата на театър "София".

Следващият кастинг за "Лаборатория за слава FameLab" е през ноември.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !