Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Половината от западноевропейските мъже са потомци на един човек

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 април 2016 в 16:11 12138 6

Половина на всички мъже в Западна Европа са потомци на хипотетичен "крал" от бронзовата епоха, който става основател на династия от аристократи, които колонизират цяла Европа.

До този извод е стигнала международна група от учени. Изследването е публикувано в списание Nature Genetics.

Монархът вероятно e един от най-ранните вождове, завзели властта над континента, коментира Тelegraph.

Не е известно кой е той или къде е живял, учените твърдят, че той трябва да е съществувал, заради генетиката ма съвременните европейски популации.

Учените стигнали до това заключение след като сравнили разликите между Y-хромозомата при 1200 мъже от 26 страни (данните са събрани в рамките на проекта "1000 генома"). Тази хромозома се предава по наследство само по мъжка линия, от баща на син. Екипът използвал данните, за да изгради родословно дърво от всичките 1200 Y хромозоми, което показва, че всички са свързани един с друг. Всички те произлизат от един-единствен човек, който е живял преди около 190 000 години.

"Половината от населението на Западна Европа е поизлязло само от един мъж. Може само да предполагаме какво се е случило. Вероятно причината е бързият технологичен скок, плодовете на който се контролира от малка група от хора. Този елит контролирал населението и неговото възпроизводство," - заяви водещият автор на научната статия д-р Крис Тайлър-Смит (Chris Taylor-Smith) от Института Wellcome Trust Sanger. В работата участват 42 учени от четири континента.

Статията не пояснява как учените са установили, че този "праотец" е бил "крал" или вожд, освен факта, че очевидно е имал много потомци. На базата на това се предполага, че може да е имал елитна позиция в рамките на своята общност.

Очевидно неизвестният монарх е въвел "нов ред" в Европа: йерархично организираното общество, което заменя независимите и егалитарни общества от каменната епоха, а металообработването и изобретяването на колелото дава ресурс на този елит за военни победи и подчиняване на населението като цяло.

"Едно от новите и вълнуващи неща, които открихме в хода на проучването е експлозивното увеличаване на броя на мъжете в определени периоди" - споделя Тайлър-Смит. "В Европа има огромен ръст на мъжкото население само за няколко поколения." Това настъпва преди 50 000-55 000 години в Азия и Европа и преди 15 000 години в Северна и Южна Америка. Има и по-късно взривообразно увеличаване на ръста на мъжкото население в Субсахарска Африка, Западна Европа, Южна Азия и Източна Азия преди между 4000 и 8000 години. Екипът смята, че по-ранното увеличаване на населението е в резултат от първите разселвания на съвременните хора на огромни континенти, където намират нови ресурси, пише в прессъобщение на института.

Взривообразно увеличаване на мъжкото население през последните 15 хиляди години. Всеки кръг представлява филогенетичен възел, чиито разклонения показват бързо разрастване. На оста х е показано времето на увеличаването, а радиусите на кръговете отразяват процентния растеж. Възлите са групирани по континенти (AFR, Африка; AMR, коренни американци; EAS, Източна Азия; EUR, Европа; SAS, Южна Азия) и оцветени по *хаплогрупи. Отсечките свързват филогенетично свързани родословия.

*Хаплогрупа е термин от човешката популационната генетика - наука, която изучава генетичната история на човечеството. Това е група от подобни хаплотипове, които имат общ прародител, при който и в двата хаплотипа имат една и съща мутация - единичен нуклеотиден полиморфизъм.

Хаплогрупите могат да бъдат използвани за определяне на генетичните популации и често са географски ориентирани.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

6

Georgi Beorgi

20.01 2017 в 10:35

За този факт може да се приведе и филологическо доказателство. Германската дума за крал -kunningaz ( нем. König, англ. king,) , позната на български като руската си версия княз, е сродна на думата за род, семейство - kin, чийто корен е именно *gene- , или раждам. Оттук са също и Kind и славянската му заемка че(н)до, и жена, а и много други. И всъщност става въпрос за 4000 години, не за 190 000.

12586

5

ramones79

27.04 2016 в 12:50

Става въпрос за бронзовата епоха, която в Европа е от 3200 години ПХ до 600 г. ПХ. Така че очевидно това за около 4000 години е точното, а това за 190 000 е някаква грешка.

12196

3

Росен

27.04 2016 в 06:57

Цитат: "Монархът, който е живял преди около 4000 години вероятно e един от най-ранните вождове, завзели властта над континента, коментира Тelegraph."
Втори цитат: "Всички те произлизат от един-единствен човек, който е живял преди около 190 000 години."
Последно, кога е живял тоя тип? Преди 4000 или преди 190000 години? Не, че толкова ме вълнува, щото аз съм източноевропеец, ама дето се вика, просто проявявам теоретичен интерес.

12586

2

ramones79

27.04 2016 в 04:26

Синове на Авраам?

12010

1

TT

26.04 2016 в 18:59

Чък Норис?