Представяне на книга "Инженерството на Балканите"

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 май 2015 в 10:04 4856 1

Новата книга на проф. Александър Костов от Института по балканистика - "Инженерството на Балканите" ще бъде представена на 26 май 2015 г. (вторник) от 17 часа в Големия салон на БАН, ул. „15 Ноември” №1.

Тематиката на книгата е за развитието на инженерната професия на Балканите.

Проф. дин Александър Костов е завършил Строителния техникум „Хр. Ботев” (София) и Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е в Швейцария, Германия, Нидерландия и Франция. От 2010 г. е директор на Института за балканистика с Център по тракология при БАН. Автор е на пет монографии и на многобройни научни статии, публикувани в България и чужбина.

Настоящата книга е посветена на развитието на инженерството на Балканите и неговата трансформация от занаят в професия от началото на XVIII в. до Първата световна война. През този период, в хода на ускоряващите се социално-икономически промени в света, се появява нов феномен – професионализацията или формирането и развитието на модерните професии. Сред тях особено място заема инженерството, което се превръща в един от главните символи на новата епоха.

Изследването представя процеса на професионализация на инженерството на Балканите, като показва в сравнителен план общото и специфичното както между отделните държави от полуострова, така и между региона и останалата част на Европа.

Проследява се развитието на трите основни елемента от разглеждания процес на развитие на инженерството – обучението, практиката и професионалното организиране. Показани са промените в подготовката на инженерите, като се започне с традиционната (в практиката) и се стигне до тази в специализирани учебни заведения. Вторият елемент – инженерната практика – е основен в изследването. В него са съчетани както промените в традиционните области, като например строителството, така и появата на нови, в резултат от създаването на модерна индустрия, основана на технологичните нововъведения през разглеждания период. В изложението се разглежда главно развитието на инженерството във вторичния и третичния сектор на балканските икономики – в индустрията, строителството, транспорта, съобщенията и др.

Проследява се и еволюцията на професионалното организиране на инженерите, с което завършва формирането на модерната професия. Особено внимание е отделено на вътрешните и външните фактори, оказващи влияние върху този процес на Балканите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2015 в 23:53

Здравейте,
Книгата се казва "...Инженерството НА БАЛКАНИТЕ..."
Редно е да поправите заглавието.