Български ученици с отличия от научно състезание на Intel

OFFNews Последна промяна на 21 май 2015 в 14:04 3927 0

Христо Стоянов, Григори Матеин, Марин Шаламанов, Васил Василев и Петър Гайдаров

Четири от общо петимата български ученици, които представиха България на най-голямото състезание за наука и инженерство в света - Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), се завърнаха с медали от конкурса и се отличиха с иновативни проекти.

Христо Стоянов, Григори Матеин, Марин Шаламанов, Васил Василев и Петър Гайдаров от ОМГ Пловдив се състезаваха с 1700 млади учени от 75 държави с разработки в областта на математиката, физиката и системния софтуер.

Григори Матеин от 91 Немска езикова гимназия, София, спечели четвърта награда в категория Физика и астрономия. Проектът на Григори е разработване на методология за анализ и контрол на качеството и чистотата на течности чрез изследване на техния спектър. Григори, който е олимпийски състезател по физика, получава почетна грамота от олимпиадата по астрономия и астрофизика през 2014 г.

Петър Гайдаров от ОМГ Пловдив спечели две награди с проект, свързан с паркиращите функции – втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество. Петър е бронзов медалист от Балканската олимпиада по математика през 2014 г., както и участник в престижния форум Research Science Institute, където представя своя разработка.

Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, ученици в НПМГ, получиха четвърта награда в категория Системен софтуер, с общ проект, който използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса.

Още един олимпийски състезател се отличи със сериозен успех през последните дни. Енчо Мишинев от ямболската Математическа гимназия „Атанас Радев“ е големият победител на международното състезание по компютърно програмиране CodeIT, като с резултата си като успя да задмине с резултата си госта на тазгодишното издание, Паскал Понс от Франция, световноизвестен топ програмист. 

1700-те участници в състезанието са подбрани между 7 000 000 ученици от цял свят, които се борят за награден фонд от близо 4 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !