Разкрита е древна царска гробница в Луксор, Египет

Египетският археолог Мохсен Камел съобщава, че вътрешността на гробницата е в лошо състояние

Ваня Милева Последна промяна на 18 януари 2023 в 00:01 6080 0

Преди дни египетските власти съобщиха за откриването на древна гробница в Луксор, датирана отпреди около 3500 години, в която според археолозите се намират останките на владетел от 18-та династия.

Гробницата е открита от египетски и британски изследователи на западния бряг на река Нил, където се намират известната  Долина на царете, заявява Мустафа Вазири, ръководител на Висшия съвет по антиките на Египет.

"Първите открити досега елементи в гробницата изглежда показват, че тя датира от 18-ата династия" на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, съобщава Вазири в изявление.

XVIII династия, част от периода от египетската история, известен като Новото царство, приключва през 1292 г. пр.н.е. и се смята за една от най-проспериращите години на Древен Египет.

Пиърс Литерланд (Piers Litherland) от Университета в Кеймбридж, ръководител на британската изследователска мисия, заявява, че гробницата може да е на царска съпруга или принцеса от рода Тутмосид.

Египетският археолог Мохсен Камел (Mohsen Kamel) потвърждава, че вътрешността на гробницата е в "лошо състояние".

Части от нея, включително надписи, са били "унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки", добавя Камел, според изявлението на Съвета по антиките.

През последните години Египет направи няколко големи археологически открития, най-вече в некропола Саккара, южно от столицата Кайро.

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките е даден приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания.

Откритията обаче са ключов елемент в опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите.

Страната със 104 милиона жители страда от тежка икономическа криза.

По официални данни туристическият отрасъл на Египет осигурява 10 % от БВП и около 2 милиона работни места, но е засегнат от политическите вълнения и пандемията COVID.

Източник: Egypt unveils ancient royal tomb in Luxor, phys.org/AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !