Семейни афери: Дойка на Тутанкамон може да е била собствената му сестра

Никола Кереков Последна промяна на 01 януари 2016 в 11:54 9847 1

За пръв път от своето откриване през 1996 г., гробницата на дойката на Тутанкамон, Мая, е отворена за широката публика и събитието съвпада с обявяването на нови твърдения, които може да представят нови разкрития за близкото обкръжение на младия фараон.

Според Алан Зивие (Alain Zivie), френския археолог, който е открил гробницата на Мая преди около 20 години, дойката на Тутанкамон всъщност е била неговата сестра, Меритатен.

"Мая не е друга, ами самата прицеса Меритатен, сестра или полусестра на Тутанкамон и дъщеря на фараон Акхенатен и кралица Нефертити," обяви наскоро Зивие пред репортери.

Египтологът базира своите твърдение върху надписи в гробницата на Мая в Сакара, масово гробище южно от Кайро. Зивие твърди, че древни стенописи описващи Тутанкамон и Мая в гробницата на дойката разкриват изумително сходство между тях.  

"Изумителното е, че те много си приличат. Те имат еднаква брадичка, очи и типични семейни белези," твърди Зивие. "Стенописите показват Мая, седяща на кралския трон, а той седи в скута ѝ."

Гробницата на Акхенатен - за който е доказано, че е бащата на Тутанкамон чрез ДНК анализ извършен през 2010 г. - в Амарма има много сходни стенописи.

"В тези сцени има жена, която кърми бебе и тази жена, показана като дойка, всъщност е Меритатен, най-голямата дъщеря на Акхенатен," обяснява Зивие.

Въпреки, че мумифицираните останки на Меритатен все още не са открити, египетският министър по антиките Мамдух ал-Дамати признава, че е възможно нейното тяло да се намира в някоя от тайните стаи, които наскоро е бяха открити в гробницата на Тутанкамон. В една от тях се предполага, че е гробът на кралица Нефертити, втората майка на Тутанкамон.

Дамати преди е изказвал съмненията си за това, че тези тайни стаи всъщност ще разкрият мумията на Неферити, но той все пак отбелязва, че тази възможност не бива да се отхвърля напълно и допълнителните изследвания могат да разкрият още тайни за семейството на най-известния египетски фараон.

"Всички тези възможности съществуват," коментира Дамати. "Стъпка по стъпка се надявам да успеем по-добре да разберем времето, в което е живял Тутанкамон."

Археолозите все още сканират гробницата на Тутанкамон за повече доказателства за това какво (или кой) къде е скрит, така че се надяваме скоро да разберем допълнителни подробности.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2016 в 07:23

В научните среди на ДАЕШ е разпространено мнението на Аладин ибн Сабахлем бен Махмурлук че дойка на Тут анк Амон е била втората му дъщеря Беа Мая която много му приличала по причина еднаквата боя на рисунките