Сезират СЕМ за опасни за здравето съвети в “На кафе” по Нова

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2016 в 15:23 54720 3

Години наред в сутрешното предаване “На кафе” се внушават застрашаващи живота и здравето на хората съвети като да пием урина, непастьоризирано мляко или да се лекуваме с ток от мрежата. "Подобна практика е крайно време да спре" - коментира Йордан Стефанов, докторант-микробиолог, на сайта си Наука и критично мислене

Във Facebook вече тече кампания за сигнализиране до столична РЗИ,  СЕМ ([email protected]) и пиар отделът на Nova ([email protected]) за опасната за здравето на хората практика в предаването.

"Редовно във въпросното предаване се обсъждат абсурдни теми, дават се опасни съвети, а децата дори стават свидетели на грозни сцени", заявява Йордан Стефанов. И продължава: "Тук е редно да се запитаме – носят ли някаква социална отговорност електронните медии, чиито послания достигат до огромна част от населението? Трябва ли предаванията и водещите да спазват социално отговорно поведение и да внимават какви послания и съвети излъчват, за да не застрашават живота и здравето на хората?"

Микробиологът дава следните примери:

На 8 декември 2016 г. в ефира на Нова телевизия, в предаването на „Кафе“ бе излъчено обширно интервю с чуждестранен лекар, чиито квалификация и легитимност са под въпрос. Епизодът имаше по-скоро рекламен характер – реклама на книга, чиято авторка е гостуващата лекарка. Бяха изказани редица притеснителни тези – храната може да лекува аутизъм и различни психиатрични разстройства. Друг съвет, изказан в предаването – трябва да се пие непастьоризирано мляко, защото в него не се развиват салмонелни бактерии, а пастьоризираното мляко е опасно. Редно е контролните органи да се запитат какво би станало, ако част от огромната аудитория на Нова телевизия повярва сляпо на съветите в „На кафе“. Консумацията на сурово, непастьоризирано мляко е изключително опасна. Млякото може да бъде контаминирано с изключително опасни бактерии от сем. Enterobacteriaceae, включително и споменатият представител Салмонела, както и бактерии, които причиняват туберкулоза. Това често се случва при лоши хигиенни условия по време на млекодобив. Подобни необмислени съвети могат да са причина за поява на епидемия от хранителни инфекции и интоксикации. Редно е компетентните лица да обяснят на водещата и продуцентите, че не бива да извършват подобни необмислени действия от телевизионния ефир.

На 11 април 2016 г. бе излъчен епизод, в който добре беше обяснено как да лекуваме в домашни условия всички заболявания чрез „ток от електропреносната мрежа“ (видеото вече е свалено от vbox7). Лектор бе жена на име Кармен, която дори на живо в предаването демонстрира как това се осъществява върху момиче, което на външен вид приличаше на дете. Подобна демонстрация може да вдъхнови част от зрителите да приложат лечение чрез електричество върху себе си или децата си, което би завършило с тежки последствия за практикуващите, а дори е възможен и летален изход. Подобни демонстрации в ефир са недопустими!

На 11 и 29 януари 2016 г. бяха излъчени два обширни репортажа, в които бе добре разяснено защо хората трябва да консумират урина. Тук трябва да се подчертае, че това е практика на алтернативната медицина, за която не е доказано, че може да лекува каквито и да е заболявания. Има риск зрители да повярват в този неизпитан метод и да загърбят конвенционалните методи за лечение. Освен това урината не е стерилен телесен флуид (д-р Мария Папазова препоръчва тя да се консумира прясно, без термично третиране), което означава, че наличните микроорганизми в нея представляват опасност за човешкото здраве.

"Всички тези споменати примери, както и много други, са в остър сблъсък с член 169 от „Закон за здравето“ – „Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.“ - подчертава младият учен.

Сигналът апелира да се наложат мерки за корекция на подобни продукции, тъй като демонстрирането на съмнителни практики и даване на опасни съвети може да завърши с тежки инциденти, ако част от зрителите повярват на всяка от изречените думи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

10.12 2016 в 19:02

Вероятно ще го демонстрират. В момента в който някой от мидълмениджмънта направи презентация как това би повишило гледаемостта.

12022

2

gentech

10.12 2016 в 18:55

НОВА са пълни идиоти!Да бяха демонстрирали пиенето на урина.

15914

1

поп Дръвчо

10.12 2016 в 17:38

Гледането на ТВ Нова само по себе си е диагноза.