Ще бъде ли открита Нефертити? Скрити йероглифи и безименни мумии вдъхват надежда (видео)

За откриването на нейната мумия се е говорело и преди, но без успех. Може би тези последни разкрития ще са по-обещаващи

Ваня Милева Последна промяна на 28 септември 2022 в 00:01 3398 0

Бюстът на Нефертити в Египетския музей в Берлин, Германия. Кредит: Egisto Sani via Flickr / CC BY-SA-NC 2.0

В продължение на 3300 години Нефернеферуатен Нефертити остава скрита за египтологията. Съществуването ѝ е потвърдено, след като през 1912 г. е открит бюст на царицата от XVIII династия на Древен Египет, но въпреки нестихващия интерес около Нефертити (чието име означава "красивата жена пристигна") тя не успява да "пристигне".

Сега се появяват нови слухове за нейното местонахождение след съобщението за откриването на скрити йероглифи в гробницата на нейния доведен син Тутанкамон и някои безименни мумии. Останките на Тутанкамон са открити за пръв път преди почти един век на 4 ноември 1922 г. в гробница, която неколкократно е сочена като потенциално убежище на Нефертити.

През 2015 г. статия, озаглавена "Погребението на царица Нефертити?", се позовава на изображения с висока резолюция, за които се смята, че разкриват местоположението на скрити врати в гробницата. По-късно тази теория бе подкрепена от отчетливите линии, наблюдавани на тавана на гробницата, които карат изследователите да смятат, че една от "стаите" всъщност е коридор, затворен с фалшива стена. Но тъй като технологичният напредък продължава да променя начина, по който се практикува археология, убедеността в съществуването на тази "скрита камера" продължава да се разколебава.

През 2020 г. в Nature е публикуван резултатът от използването на георадар (GPR - ground-penetrating radar) за сканиране на района около гробницата на Тутанкамон. Първоначалните доклади сочат, че е идентифицирано неизвестно досега помещение, наподобяващо коридор, на няколко метра от погребалната камера, което може да обясни защо гробницата на Тутанкамон е сравнително доста малка за член на египетското кралско семейство.

Последната вълна от събития около търсенето на Нефертити е фокусирана в гробницата на Тутанкамон. Тук изследователите смятат, че картушите* в гробницата, които показват Ай, наследника на Тутанкамон, как погребва младия фараон (който е бил само на 19 години, когато умира), може да крият по-ранно изображение.

*Картуш в египтологията се нарича овалът, който огражда името на фараона при изписването му.

Според бившия уредник в отдела за египетски древности на Британския музей Никълъс Рийвс ( Nicholas Reeves) изображението може да е било нарисувано върху подобен картуш, показващ как Тутанкамон погребва Нефертити.

"Сега мога да покажа, че под картушите на Ай има картуши на самия Тутанкамон, което доказва, че тази сцена първоначално е показвала как Тутанкамон погребва своята предшественичка Нефертити", разказва Рийвс пред Guardian. "Тази декорация не е била открита в гробницата на Тутанкамон."

"Внимателният преглед на картушите на Ай разкрива ясни, скрити следи от по-ранно име - това на Тутанкамон. В първоначалния си вариант тази сцена е показвала Тутанкамон, който извършва погребалния ритуал за първоначалния собственик на гробницата, неговия непосредствен предшественик... Нефертити."

Ако се окаже вярно, това може да означава, че това, което знаем, че е гробницата на Тутанкамон, е само един от слоевете на много по-голям погребален дом, построен за Нефертити и адаптиран, за да направи място за царя след преждевременната му смърт.

Схема на гробницата на цар Тутанкамон с разположение на артефактите. Кредит: Mary Harrsch/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Невероятно, но това не е единствената новина за Нефертити, която се разпространява. Захи Хавас (Zahi Hawass), предишният държавен министър по въпросите на антиките в Египет, също говори за откриването на няколко неидентифицирани мумии, една от които според него може да е Нефертити.

"През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анкхесенамун, съпругата на Тутанкамон, и на неговата майка Нефертити", заявява Хавас пред испанския "The Independent". Очаква се да бъдат направени ДНК тестове.

Макар че това "откритие" е четвъртото предполагаемо в рамките на седем години, то се случва в удобен момент - само след месец се навършват сто години от откриването на гробницата на Тутанкамон.

Макар да си струва да бъдем предпазливи към открития, които "пренаписват учебниците", съвсем скоро трябва да разберем дали ще се оправдаят надеждите или не.

Изтoчник: Has Nefertiti Been Found? Hidden Hieroglyphics And Unnamed Mummies Spark Fresh Hope,  IFLScience 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !