Тази необикновена оптична илюзия изчезва пред очите ни (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 април 2018 в 13:44 11175 1

Тази необикновена оптична илюзия е хит в интернет тази седмица, но няма нищо общо с онази рокля. Този път наблюдавайки я, губим способността си да възприемаме цветовете, съобщава ScienceAlert.

Илюзията, която бе публикувана в Reddit вчера, 10 април, вече бе разгледана повече от 48 000 пъти.

Вгледайте се в черната точка в центъра на това изображение за 10-20 секунди и ще забележите, че цветовете започват да изчезват постоянно, пиксел по пиксел.

(Reddit / NightBreeze13)

Какво всъщност се случва тук ?

Това явление има име и обяснение. Нарича се "Ефект на Трокслер" (известен още като "Изчезване на Трокслер") - кръстен на Игназ Пол Витал Трокслер (Ignaz Paul Vital Troxler), швейцарски лекар и философ от 19 век.

През 1804 г. Трокслер открива, че когато фокусира очите си върху една точка, други елементи в зрителното му поле започват да изчезват или избледняват.

Тук важна роля играят сакадите - малки неволеви движения, които човешкото око прави, дори когато се фокусира. Тези бързи движения на очите позволяват на ретината, с всичките й чувствителни към светлина клетки, да сканира нашето зрително поле с най-висока разделителна способност.

Но тук е уловката - ако фокусирате ретината си върху една малка точка във вашето зрително поле (като черната точка), светлочувствителните клетки на ретината ще свикнат с непроменливата сцена и те постепенно ще станат нечувствителни към зрителни стимули.

Зрителните стимули започват да избледняват и да приемат цвета на фона. В невронауката тази концепция е известна като "запълване" (filling-in).

Именно това "запълване" е точно причината, поради която не забелязваме носа си, въпреки че седи в самия център на полезрението ни постоянно.

Ето още няколко илюзии, вдъхновени от Трокслър:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12196

1

Росен

12.04 2018 в 08:12

Опитах няколко пъти, но ефектът се получаваше само частично. Някои петна (тези от синята гама) изчезват, но други (жълти и червени) остават, макар и размити. Вероятно има връзка с факта, че чувствителността на ретината е различна за различните области на спектъра. Друг фактор може би е поляризираната светлина от монитора. Ако картинката се отпечата и се гледа на обикновена светлина, вероятно ще се получи по-добре, но вече ме мързи да продължавам с експериментите.