Учени предсказват следващия терористичен акт

Те създават специално уравнение, което да предотврати атаките на ИДИЛ

Катя Димитрова Последна промяна на 19 юни 2016 в 12:00 8509 1

Кредит http://www.nytimes.com

След атентата в Орландо, САЩ, при който в местен гей бар бе открита стрелба, взела 50 жертви и 53 ранени, учени от университета в Маями се опитват да предскажат следващите евентуални атаки отстрана на Ислямска държава.

Водещият автор на изследването д-р Нийл Джонсън е събрал екип, който да създаде математически модел за предотвратяване на следващи инциденти, пише Ню Йорк Таймс.

Като начало те редовно проследяват каналите в социалните мрежи, чрез които бунтовници насърчават свои близки и приятели да станат част от тяхната „кауза“. Изследователите създали специално уравнение, което се опитва да обясни дейността на симпатизантите на ИДИЛ и планираните от тях атаки.

Експертите, изучаващи онлайн комуникацията и връзката ѝ с тероризма посочват, че действията на терористичните групи са изключително трудни за предсказване, но все пак биха могли да се създадат механизми, чрез които намеренията им да бъдат възпрепятствани.

Скрийншот от публикация на онлайн група в руската социална мрежа Vkontakе, еквивалент на Фейсбук, показва как много чеченци са се превърнали в целева група на представители на Ислямска държава.

Според д-р Джонсън, интердисциплинарната научноизследователска програма може да превърна тероризма в „количествена наука“, която да пресече онлайн екстремизма. Вместо да се концентрират само върху големите социално-медийни групи или да се опитват да проследят милиони индивидуални потребители, изследователите предлагат да съсредоточат върху малки, пъргави групи, които всъщност се изявяват като „сърцето“ на редица трагедии по цял свят.

Изследователите, включително експерти в международни тайни мрежи, които говорят арабски, китайски, френски, немски, руски и испански език, анализират дейността на Vkontakte. За разлика от Фейсбук, където про-ислямските дискусии се възспират много бързо, руската социална мрежа дава повече свобода на своите над 350 милиона потребители.

Специалистите проследяват както чеченските организации, така дори и групи, свързани с гражданските вълнения в Латинска Америка, включващи стачки и протести, които биха могли да имат връзка с по-мащабен заговор.

Изследването се фокусира върху малки групи от поддръжници, формирали над 200 групи с повече от 100 000 членове, където се декламира вярност към ИДИЛ и спазване на нейните принципи.

Учените контактуват със създателите на Vkontakte, апелирайки за изтриването на такива малки групи така, че да попречат на сливането им с големите проислямски общности. Необходимо е също да се попречи едни и същи потребители да създават по няколко профила от един IP адрес.

Най-важното наблюдение досега е, че броят на такива групи и техните привърженици значително нараства малко преди да се стигне до атентати. Според д-р Нийл Джонсън, точно така се е случило преди атаката в сирийските град Кобани, на границата с Турция, през септември 2014 г.

Вече всички малки джихадистки групи са включени в уравнението на учените, което скоро ще види бял свят и ще бъде ползвано като механизъм за предотвратяването на още трагедии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

20.06 2016 в 01:19

Успеваемост на предвиждането около тази на вулканичните изригвания и на земетръсите предвиждам. Максимум до цунами.