Учени смятат, че привиденията се дължат на плесен (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 20:06 6483 1

Кредит ogdensburgwaterfront.com

Музеят Ремингтън - една сграда с "подозрителна" репутация.

Американски студенти, ръководени от професор Шейн Роджърс (Shane Rogers) от Университета Кларксън в Постдам, щата Ню Йорк, имат интересна хипотеза - че някои хора виждат призраци в стари къщи поради въздействието на пресенни гъбички върху мозъка им.

За да проверят своята хипотеза специалистите изследват замърсяването на въздуха със спори на плесени на къщи, за които се говори, че има призраци. Сравняват ги със сгради, в които е нямало слухове за паранормални явления. За проекта се съобщава в сайта на университета.

Според учените, къщите, в които често "се срещат" призраци, се отличават от другите със замърсяване, свързано основно с токсична плесен. Някои форми на пресенни гъбички предизвикват промени в настроението, изблици на раздразнение и изкривена представа за света. Но ако връзката на плесента с алергии и астма е безспорна, то нейното въздействие върху психиката все още е слабо позната. Известно е, например, че у мишките плесента Stachybotrys chartarum причинява възпаление на мозъка, загуба на памет и засилва чувството на тревожност.

Плесента Stachybotrys chartarum. Снимка: Berlin D. Nelson

За да изследват хипотезата за връзката между гъби и призраци, са започнали наблюдение на състоянието на въздуха в различни сгради на щата Ню Йорк, където хора са виждали паранормални явления. Вече са взети проби от въздуха от някои сгради с "подозрителна" репутация, например Музея на изкуствата Ремингтън в Огденсбург, щата Ню Йорк.

Сравнявайки тези проби с проби от места, където не са докладвани паранормални явления, учените се надяват да се идентифицират факторите, уникални за обитавани от духове места.

Те ще търсят прилики в микробиомата на плесените в местата, смятани за обитавани от духове и ще бъдат сравнявани с контролите, както и ще се анализират видовете токсични плесени, които могат да причинят психологически ефекти при хората.  Резултатите от проучването ще бъдат представени до края на лятото 2015.

Професор Роджърс е заявил, че целта му е не да развенчава легендите, а да даде представа за това защо някои места се възприемат като обитавани от духове. "Това, което се надявам е, че да успеем да осигурим някои реални улики за това, което довежда до някои от тези явления и евентуално да помогнем на хората в този процес," - казва той

В ноември 2014 швейцарски учени невролози са предложили различно обяснение за паранормалните явления. Усещането за близко присъствие на невидими същества - духове, ангели или демони - са свързани с нарушаване на работата на сензорно-моторните мозъчни сигнали. Тези сигнали участват в формирането на самосъзнанието на човека, събирайки информация за движенията му и разположението на тялото му в пространството. Изследователите от Университета в Лозана вече са успели да пресъздадат тази илюзии в лабораторни условия.

Видео, посветено на изследванията на швейцарските учени:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2015 в 14:31

Плесента е опасна,а ние вярваме в глупости.