Защо екстремистите на ИДИЛ убиват сирийски учени

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2015 в 12:06 15268 7

Миналата седмица на площада пред музея на Палмира публично обезглавен и разпънат е 82-годишният Халед ал Асаад (Haled al-Asaad), много десетилетия работил като директор на архитектурно-историческия комплекс на античния град, а след пенсионирането си през 2003 г., работил там като експерт.

Сирия - една от люлките на цивилизацията

Сирия е гигантски археологически обект - там всеки квадратен метър земя крие цели пластове от история.

Тук се е зародило земеделието като по този начин се поставя началото на човешката цивилизация. Тук са възникнали първите градове на Земята. Земите на днешна Сирия са били пресечна точка на интересите на великите царства на късната бронзова епоха - Египет, Асирия, Вавилон, Хатуша, Митани, а по-късно и Рим, и Византия.

Тук морските народи, гърци и финикийци основават колониите си, кръстоносците воюват със сарацините. Древните градове Дамаск, Босра, Алепо и Палмира, крепостите - замъци Крак-дьо-Шевалие и Калат Салах ад-Дин са включени в списъка на обектите световното наследство на ЮНЕСКО.

Част от Палмира

Сирийският археолог Халед ал Асаад бе част от Палмира - тук е роден през 1934 г. и след завършването си на Университета в Дамаск тук работи половин век, от които 40 години (1963-2003) като директор на Музея за антики.

Написал е две дузини книги за Палмира и Пътят на коприната и много научни публикации. Най-новите му открития са намерените през 2001 г., 700 сребърни монети от VII век, изобразяващи царе от династията на Сасанидите. През 2003 г., заедно с експедиция на европейски учени открива една от най-големите ценности на Палмира - напълно запазена мозайка от III век от 70 кв.м., която изобразява битка между хора и митични животни.

Гражданската война - кражби и разрушения 

След началото на гражданската война в Сирия 2011 година. плячкосването на древни артефакти става все по-често. Разкопките стават практически невъзможни. Артефактите се унищожават или отиват на черния пазар, загубени за археологичната наука. Древните мозайки се разбиват, крадат се статуи и други ценности, унищожават се стените на крепостите

Но това, което се случва тази година е чудовищно. В края на февруари в интернет се разпространи видеозапис с унищожаването на асирийските статуи в Античния музей в Мосул. Повредени са емблематичните крилати бикове на Ниневия. През март булдозери унищожиха руините на Нимруд и Хатра, древен град в североизточната част на Ирак.

Дойде ред и на Палмира.

До последния миг

Асаад остава до последно в Палмира, опитвайки се да евакуира нерегистрираните статуи, които по-лесно ще продадат на черния пазар, въпреки че не се е съмнявал, че ще бъде арестуван от бойците на ислямската държава (ИДИЛ), отказвайки многобройни покани да напусне античния град и да се спаси.

"Той е прекарал целия си живот тук и тук е решил да умре" - коментира негов колега.

Палмира повече не съществува

Когато през май тази година, на бунтовниците на ИДИЛ влязоха в Палмира, стана известно за унищожаването на известната триметрова скулптура Лъвът Алат (Lion Allat), умишлено са унищожени статуи и колонади от римския период. Светът е потресен. Палмира от I-IV век, един оазис в пустинята между Дамаск и река Ефрат, на чиято красота са завиждали, както е описван в литературата, повече не съществува.

През юни ИДИЛ взриви две древни светилища в Палмира, които не са от римската епоха, но които екстремистите смятат за езически и светотатствени.

Археологът Ал Азм отбелязва пред CNN, че Палмира представлява специален интерес за ИДИЛ - първо като източник за печалба на черния пазар и следователно, финансиране и на второ място, като добре известен обект, който ще привлече световното вниманието към тяхната дейност.

Но дори и тогава, никой не можеше да предположи, че както по римско време хора ще бъдат публично обезглавявани и разпъвани на стълбове.

Защо убиха археолога Асаад?

Във видеото, пуснато в мрежата от ИДИЛ, Халед ал Асаад е обвинен в лоялност към режима на сирийския президент, поддържане на контакт с правителствените разузнавателни служби, контакт с неверници и работа с "идолите на Палмира".

Според колегите му археолози самата работа на Халед ал Асаад е опасност и заплаха за бойците на ИДИЛ - опазването, проучването и описанието на най-старите паметници на културата, самата възможност да се погледне назад  в миналото.

Древните римляни са наказвали с разпъване. Ирония е, че екстремистите на ИДИЛ копират "неверниците", чиито творби сега унищожават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 11:59

Защо им е на САЩ да водят война с ЕС?

25.08 2015 в 18:32

Била съм в Сирия по времето на Асад - баща. Сирия бе най-толерантната към различните арабска страна. Поне 1/3 бяха християни. Но и от останалите никой не бе агресивен - напротив - може да се каже , че там бяха запазени тези ценности, с който сега малко незаслужено все още се гордеем - гостоприемство, дружелюбие към всеки, щедрост. А това, че на всеки метър има старини - не е преувеличение, макар че местните хора нямаха особен респект към тях. Виждала съм римски капител сложен на селска ограда. Боли ме за тази страна. Бе красива и с добри хора.

25.08 2015 в 14:03

Не е проблем етническия, а ислямисткият състав на това преселение! Ислямистите не са от един етнос или раса- те са с всякакъв проиузход, но общото е едно- изпълняват пивелите на имама, на някой казващ и че са длъжни да унищожат другите култури и цивилизации в прослава на техния пророк с цената на всичко. Приоритет им е въденето като хлебарки, за да се ускори инвазията. Светските училища и образование за тях са изключение отколкото правило, предпочитат силно релугиозното зомбиране още от ранна детска възраст, за да се подсигури и обхване максимален брой човекоподобно зомбирана маса, която да изпълнява пъклените и антихуманни повели на преките им ръководители- имамите, които от своя страна всички без изключение са подчинени на саудитски джихадистки централни управления.
И ако гледайки кухи и фалшиви статистики за 1-2, 10% увеличение на бежансокото население в Европа с фанатични наклонности спрямо сегашното, то недей да забравяш, че още преди да почне целенасочено контролораното преселение, то в Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Белгия, Холандия, Швеция и Норвегия отдавна са преминали една четвърт от цялото население на стреаните им да е с пакистански, северно и централно африкански, турски, ирански и всякакъв друг близкоизточен произход и почти никой от тях не е с различни от ислямските идеи и "културни" наслагвания, цели и присъщото им агресивно налагане спрямо хуманните гостоприемници. И я сметни ако в ЕС се изсипят 10 мил такива, това споиред твоите повърхностни заключения не представлява почти нищо и е пренебрежимо малко спрямо общото население на съюза, но ако 5 милиона от тези бъдат насочени в три страни, като България, Унгария и Словения, колко се промени баланса и няма ли това да е равносилно на тотална агресия и окупиране с ислямизация под диктовката на съюза на тези стреани? А и тези т.нар. бежанци се въдят и размножават 3 до 4 пъти повече от всеки друг цивилизован европейски народ!
Заравянето на главата в пясъка и отлагането на решителни и жизненоважни рестриктивни мерки не е най- умното решение. Авторитарни и диктаторски политики има в момента, но те са прикрити под уж обща солидарност, но налагаща поидчинение на целият континент от решенията на САЩ. Няма ни един висш европейски политик, който да посмее да назове ясно проблема, че в момента САЩ води многоцелева война срещу ЕС като негов уж партньор, но всъщност конкурент, който трябва да бъде и вече е подчинен.

25.08 2015 в 08:30

Към 02 и 03. Мисля, че страховете ви са насочени в погрешна посока. Едва ли новите пришълци могат да променят етническия, религиозен и културен профил на Европа. В края на нашествието, който ще настъпи до 1-2 години, те едва ли ще надвишават 1% от населението на нашия континент. Според мен целта е друга. Има хора, които смятат, че неолибералния модел е изчерпан икономически. И съответно искат да го заменят с някакъв друг по-твърд, тоест авторитарен модел. Проблемът е, че няма как да го постигнат без съгласието на европейското население. И за това, въпросните хора злоупотребяват с либералните механизми и по този начин дискредитират идеите за свобода, права на човека и т.н. Ако безконтролното нахлуване в Европа продължи, а то очевидно ще продължи, много европейци ще се запитат: За какво ни е тази демократична система, щом тя позволява на всякаква паплач да се настанява в градовете ни и да съсипва всичко, което сме изградили? И същите тези европейци сами ще пожелаят промяна на политическия модел. А манипулаторите това и чакат. Има готови партии, движения и т.н., които ще се нагърбят да осъществят "волята на народа". Звучи познато. Я си спомнете как е дошъл Хитлер на власт? По най-демократичния начин - чрез избори. Има вероятност в днешна Европа историята да се повтори. Друг е въпросът, че както гласи една крилата мисъл, която учехме по времето на соца: "Историята се повтаря като фарс."

24.08 2015 в 15:16

Настоящият поток от хора, изповядващи тази безумна религия вещае същата съдба на експонатите в Лувъра, Колизеума, Акропола и другите музеи, съхранили вековна история.
Уви, аз надежда не виждам. Днешните политици и особено европаразитните бюрократи в Брюксел, унищожават напълно съзнателно континента Европа.

24.08 2015 в 14:02

Явен пример как цивилизацията бива унищожавана от съвременният добитък- население, обсебен от примитивизма на религиозните простотии. Религиите и сектите са за малоумните дебили- колкото повече дебили се произвеждат, толкова повече фанатизма на религиите набира сила. Европа, като гостоприемник на тези бягащи уж от войните в страните им, а всъщност приносители на заразата, която е примитивната им и деструктивна религия, ще бъде унищожена точно от тези търсещи нов живот, но нежелаещи да се променят и отхвърлят малоумните повели на антихуманната си религия. Нищо добро не чака Европа с тази нерешителна и себеунищожителна либерална политика към очевидната ахресия на великото преселение на народите, подтиквано и подпомагано от едни уж съюзници, живеещи на отдалечен континент отвъд Атлантическият океан и държащи на конци всички слугинажни лидери на изгнилият ЕС.

24.08 2015 в 13:39

Ако искаха щяха да унищожат ИДИЛ много бързо, но не искат.С такива спонсори ИД може да се разрастне по целия свят. Самите американски генерали признават ,че са помогнали на ИДИЛ, ето какво казват те:
"Генерал Томас Макирни потвърди, че САЩ са помогнали да се създаде ИДИЛ, като резултат от подкрепата на Обама за грешните хора в Сирия".
"Генерал Мартин Демпси заяви, че знае за "един голям наш съюзник, който финансира Ислямска Държава", но не го назова поименно".
"Генерал Уесли Кларк открито заяви, че терористичната организация, която детронира от върха дори Ал Кайда се е зародила с подкрепата на някои разузнавателни агенции от държави, които американския генерал нарече "наши съюзници"...
Ако антиидилската коалиция наистина искаше да спре ИД щеше да бомбардира конвоите им от откраднати автомобили Тойота, когато през юни 2014-та прекосиха пустинята от Сирия към Ирак. Сирийско-арабската пустиня е открита, равна територия. При характеристиките на изтребителите F15, F122, CF-18 от военна гледна точка това щеше да бъде бърза операция. Американските и съюзническите бомбардировки не са насочени срещу ИД, те бомбардират икономическата инфраструктура на Ирак и Сирия, включително фабрики и петролни рафинерии. И кюрдите наскоро протестираха, че нападат тях, а не терористите. Да не говорим как няколко пъти бомбардираха иракската армия уж "погрешка". Ето и какво казва Макс Буут, старши научен сътрудник в националната сигурност на Съвета за външни отношения: "Стратегия на Обама в Сирия и Ирак не работи защото бомбардировките на САЩ срещу ИД са изключително сдържани". Ето и какво казва водач на иракската шиитска бунтовническа групировка Асаил Ал ал-Хак: "Смятаме, че САЩ не искат да разрешат конфликта, а се опитват да го контролират, каза в интервюто Ал Хазали. САЩ не искат за унищожат Ислямска държава. Искат да я ползват за постигането на своите цели в Ирак и Близкия изток, подчерта бунтовникът. Ал Хазали допълни, че водената от САЩ международна коалиция не е увеличила броя на въздушните удари срещу терористите, въпреки обещанията за това".