Защо изведнъж се появиха много НЛО над Америка? Обяснението на Белия дом и ген. Ван Херк

Ваня Милева Последна промяна на 16 февруари 2023 в 00:01 10014 0

Кредит Hippopx/Creative Commons Zero - CC0

Изтребител F-22 излита от американска военна база. Военните използват F-22, за да свалят китайски шпионски балон над Южна Каролина на 4 февруари.

В рамките на две седмици през февруари 2023 г. американски военни пилоти свалят четири загадъчни обекта, забелязани над Съединените щати и Канада, като трите последни, които са били по-малко сложни от първия китайски шпионски балон и определено не са балони.

Сред тях цилиндър с размерите на кола, свален над Юкон в Канада и странен осмоъгълен обект, свален в езерото Хюрън), остават "неидентифицирани", а служители на Пентагона възбудиха интереса, заявявайки, че не изключват и извънземен произход.

Защо изведнъж небето на Америка се изпълни с толкова много НЛО?

Тези бързи инциденти накараха мнозина да се чудят защо правителството изведнъж открива - и унищожава - толкова много неидентифицирани обекти във въздушното пространство на САЩ и Канада. Наистина ли там има повече обекти от обикновено, или военните просто стават все по-добри в проследяването им?

Въпреки че е невъзможно да се знае със сигурност колко обекта се намират във въздушното пространство на дадена страна във всеки един момент, правителствените служители са категорични по един въпрос: След откриването на китайския балон за наблюдение в края на януари военните умишлено разширяват търсенето на чужди обекти на подобни височини. Очевидно това усилие е било успешно.

"По-внимателно наблюдаваме въздушното си пространство на тези височини, включително подобряваме радарите си, което може поне отчасти да обясни увеличаването на обектите, които открихме през последната седмица", заявява Мелиса Далтън (Melissa Dalton), помощник-секретар на отбраната по въпросите на националната отбрана и полукълбото, на брифинг на 12 февруари.

С други думи: След като военните успешно проследяват шпионския балон през цялата страна в продължение на няколко дни, те научават как най-добре да откриват подобни обекти на подобна височина, които преди това са останали незабелязани, коментира в интервю за Live Science Джак Уайнстийн (Jack Weinstein), професор по международна сигурност в Бостънския университет и пенсиониран генерал-лейтенант от Военновъздушните сили на САЩ.

"Мисля, че всичко се дължи на балона", отбелязва Уайнстийн. "Струва ми се, че военните едва сега разбират как да проследяват тези обекти."

Макар че военните все още не са идентифицирали нито един от трите обекта, свалени впоследствие през февруари, правителствата на САЩ и Канада предполагат, че има "закономерност" между тези обекти и сваления шпионски балон и не изключват възможността всички те да са част от чужда шпионска дейност. 

Джон Кърби (John Kirby), говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, добавя на пресконференция на 13 февруари, че Китай наблюдава САЩ с балони за шпионаж на голяма височина от няколко години - поне от времето на управлението на бившия президент Доналд Тръмп - но тези обекти никога не са били засичани досега.

Междувременно Китай твърди, че САЩ са пускали шпионски балони във въздушното му пространство повече от 10 пъти от януари 2022 г. насам, съобщава National Public Radio.

"Водещото обяснение" на Белият дом за тези трите неидентифицирани обекта

Сега Белият дом има "водещо обяснение" за тези три следващи китайския балон обекта, като ги понижава от възможни извънземни до вероятни търговски или изследователски балони.

„Не сме видели никакви индикации или нещо, което да сочи конкретно към идеята, че тези три обекта са били част от шпионската програма [на Китайската народна република]“, заявява Съветът за национална сигурност на Белия дом на пресконференция, „или че те са окончателно включени в усилията за събиране на външни разузнавателни данни".

Водещо обяснение досега, което в момента се разследва от американското разузнаване, е, че „това може да са балони, които просто са били свързани с търговски или изследователски субекти и следователно са добронамерени“.

Първият балон може да е шпионски балон, но според генерала от военновъздушните сили на САЩ, който контролира въздушното пространство на Северна Америка, Глен Ван Херк, това не важи за останалите три обекта. Те са се движeли бързо за балони.

„Ние ги наричаме обекти, а не балони, с причина“, подчертава Ван Херк, цитиран от Reuters.

Промяна в обществената среда към съобщенията за НЛО

Странните инциденти от началото на февруари са само последните от поредицата от стотици срещи между американски военнослужещи и предполагаеми неидентифицирани летящи обекти (НЛО) - или неидентифицирани въздушни феномени (UAP - Unidentified Aerial Phenomena), както предпочитат да ги наричат военните - докладвани през последните няколко години.

Само през 2022 г. служителите на Министерството на отбраната са започнали разследвания на 366 докладвани наблюдения на UAP - 171 от тях са останали неразрешени до края на годината, според първия годишен доклад на Службата за разрешаване на аномалии във всички области (AARO) - служба на Пентагона, основана в началото на 2022 г., за да разследва предполагаеми наблюдения на UAP от военнослужещи.

Според доклад на Пентагона, в който подробно се описват наблюденията на UAP между 2004 и 2021 г., броят на случаите за тази година е повече от два пъти по-голям от 144-те предполагаеми срещи с UAP, докладвани от военните през предходните 17 години.

Това огромно увеличение на предполагаемите наблюдения на НЛО може да е резултат от "промяна в културата" в армията, отбелязва Уайнстийн, това означава, че е по-малко вероятно военнослужещите да се чувстват неудобно, че могат да им се присмеят, ако съобщават за странни явления.

"Военните може би преминават към култура, в която хората не са осмивани за това, че съобщават за непознати явления, за които в миналото може би са били осмивани", коментира Уайнстийн и добавя, че баща му - радиооператор на бомбардировач от Втората световна война - е виждал явления, които не е можел да обясни, но му е било неудобно да съобщава за тях.

"Сега обществената среда позволява на пилотите да докладват", посочва Уайнстийн.

От 366 новооткрити случая на UAP през миналата година 163 са били обяснени като "балони или балоноподобни обекти", според доклада на AARO за края на годината. Други 26 случая са били идентифицирани като дронове, а още шест - като "смущения във въздуха" например птици или пластмасови торбички. Случаите от предишни години също са били приписвани на метеорологични явления и оптични илюзии.

Никъде в доклада не се споменава за извънземни като възможно обяснение за UAP. За Уайнстийн това не е изненада.

"Смятам, че ако сте достатъчно умни, за да пътувате до Земята от друга планета, ще сте и достатъчно умни, за да не ви хванат", коментира Уайнстийн.

Източници:

Why are we seeing so many UFOs over America all of a sudden?
Brandon Specktor, Live Science

White House Has "Leading Explanation" For Three Of The UFOs US Downed In Recent Weeks, IFLScience

Ruling out aliens? Senior U.S. general says not ruling out anything yet, Reuters

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !