Здравословното хранене подобрява четенето при децата

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 11:09 2381 0

Здравословното хранене подобрява четенето при децата

Децата развиват по-добри умения за четене през първите три учебни години, ако се хранят здравословно, съобщи агенция ЮПИ, позовавайки се на финландско изследване.

Учени от университета на Източна Финландия проследиха развитието на уменията за четене на деца между първи и трети клас и откриха, че малчуганите, които се хранят здравословно, четат по-гладко от останалите.

В проучването са включени 161 първокласници от Финландия на възраст между 6 и 8 години, като хранителните им навици са проследени според принципите на средиземноморската диета, балтийската диета и финландските препоръките за детско хранене. Развитието на децата е следено и във втори и трети клас.

Учените установиха, че съществува връзка между средиземноморската диета и по-добрите умения за четене с разбиране в трети клас. Балтийската диета спомага за гладкостта на четене при второкласниците и третокласниците и за по-добрите умения за четене с разбиране и в трите класа, а финската диета довела до по-гладко четене при децата в първи и втори клас и по-добро разбиране на прочетеното при всички изследвани.

И трите диети са с високо съдържание на зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни и ненаситени мазнини и доста по-ниско съдържание на червено месо, захар и наситени мазнини от обикновената западна диета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !