БАН демонстрира модерна мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 10:29 5985 1

Пресконференция и демонстрация на модерна мобилна лаборатория за бързо реагиране при химични, биологични, радиологични и ядрени аварии и инциденти се организира от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) - БАН на 6 ноември 2015 г., (петък) от 11.00 ч. в сградата на института.

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) - БАН организира пресконференция на 6 ноември 2015 г., (петък) от 11.00 ч. в сградата на Института (бул.“Цариградско шосе“ 72), на която ще демонстрира нова, модерна мобилна лаборатория за откриване, идентифициране и анализ на химични, биологични, радиологични и ядрени (ХБРЯ) агенти. Лабораторията, доставена в рамките на проекта EMERSYS, е предназначена да гарантира бързо и надеждно реагиране в случаи на ХБРЯ аварийни ситуации.

Новата мобилна лаборатория дава възможност на органите на изпълнителната власт и службите по пожарна безопасност и защита на населението от Българо-румънския трансграничен район за бърза и компетентна намеса със съвременни средства за аварийна готовност при химични, биологични, радиологични и ядрени аварии. Реализирането на проекта има голямо национално и регионално значение, като се има предвид нарастващия брой рискове и заплахи от различен характер в региона: технологични - концентрация на големи енергийни и промишлени мощности по поречието на река Дунав и геополитически - използване на съвременни инструменти за тероризъм - биологични агенти, химически оръжия, предизвикване на радиационни и ядрени инциденти.

Чрез демонстрацията на лабораторното оборудване нагледно ще се покаже идентификация и количествено определяне на концентрации/активности на ХБРЯ агенти, както и начини за реагиране при съответни ситуации чрез най-прецизни методи и апаратура за регистрация .

Проектът EMERSYS „Към интегрирана система за съвместно трансгранично откриване и хармонизирани процедури за бързо реагиране на химични, биологични, радиологични и ядрени аварии”, код MIS ETC 774, се изпълнява в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 г.

Партньори по проекта EMERSYS са Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика - БАН (ИЯИЯЕ), Главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН) към МВР от България, Националният институт по физика и ядрено инженерство “Хория Холубей” и Генералният инспекторат за извънредни ситуации (ГИИС) от Румъния.

В пресконференцията ще участват доц. Димитър Тонев („Проект EMERSYS“), гл.ас. Галина Асова („Мобилна ХБРЯ лаборатория“) и проф. Александър Стрезов –(„Експертиза на ИЯИЯЕ в борбата с нелегалния трафик“).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 00:14

Ядрената енергетика е на умирачка. Нашите пак са се ориентирали да разработват нещо в което вече никой не инвестира. После, заплатите им били малки заради някакви световни конспирации.