Да подкрепим младите "рицари на знанието". Вижте техните предизвикателства

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2015 в 15:19 2639 0

Остават броени дни до крайния срок, 15 април, в който трябва да се преведе сумата, необходима за участието на българския отбор за Четвъртия Международен турнир на младите естествоизпитатели - IYNT 2015. Всеки, който желае да помогне, може да го направи чрез кампанията на DMS на този линк.

За любопитните представяме част от задачите от предишния, трети Международен турнир на младите естествоизпитатели:

1–3. Изследвайте сами

Формулирайте задача „с отворен край“ фокусираща се върху определена тема и след това я решете.

1. Изследвайте сами: физика
Тема: точно претегляне. Изследвайте физичните ефекти, които влияят на на точното претегляне на твърди обекти с маса от 10 до 100 g.

2. Изследвайте сами: биология
Тема: микроорганизми. Предложете изследване на такива случаи, които позволяват количествено изследване и повтаряеми/възпроизводими измервания.

3. Изследвайте сами: химия
Тема: химия на картофите. „Съдбата“ на една картофена грудка от нейното израстване в почвата до складирането й и накрая – до използването й от хората, като сваряване или производството на чипс, представлява дълга верига от химични процеси. Изберете и изследвайте един или няколко етапа от тази верига.

4. Залез
Видимият слънчев диск докосва хоризонта и след определен времеви интервал изчезва зад хоризонта. Колко дълъг е този интервал? Обяснете оптичните явления, които се наблюдават по време на залез.

5. Падащо топче
Електронна везна (1) е свързана към персонален компютър (5) за да се запише промяната с времето на измереното от нея тегло. Лека стойка (4) е монтирана на висок стъклен съд (2) напълнен с вода. На стойката има държател (3), който позволява контролирано пускане на малко топче така, че то да падне във водата. Съдът е поставен на везната, както е показано на фигурата. Изследвайте как показанията на везната отчитат различните етапи на движението на топчето.

6. Изчезващо мастило
Предложете химическа формула за мастило, което би изчезнало след като е използвано за писане на текст. Какви параметри определят времето, след което текстът става невидим? Възможно ли е хартията на листа да бъде обработена така, че текстът да се появи отново?

7. Палачинки
Твърди се, че палачинките могат да изглеждат толкова добре, че да възбудят апетита и само с това как изглеждат. Предложете обосновани научни критерии, които да параметризират колко апетитни са палачинките.

8. Библиотека
Един човек решил да свали всичката художествена литература, съществуваща на английски език и да я запише на една USB флаш памет. Той има намерение да издири и формира съответните текстови файлове, да ги компресира и после подреди по удобен за ползване начин. Реалистично ли е постигането на това негово намерение? Предложете план за постигането на тази цел и изпълнете някаква част от него.

9. Разстояния в открития космос
Как астрономите измерват разстоянията между планетите в Слънчевата система, между звездите в Галактиката или между галактиките? Определете разстоянието между два космически обекта по ваш избор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !