Физик изведе формулата защо смартфонът винаги пада с екрана надолу

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 ноември 2015 в 14:52 26253 2

Кредит www.digitaltrends.com

Формулата, която разкрива защо, когато изтървеш смартфона си, най-често се чупи екрана му, е извел британски физик.

Робърт Матюс (Robert Matthews) от Университета Астън в Бирмингам е получил формулата, която определя ъгловата скорост на падащ смартфон.

За необичайното изследване разказва Daily Mail.

В модела падащият телефон се завърта около един от пръстите на ръката. Центърът на тежестта на устройството първоначално е под оста на въртене. Това води до появата на въртящ момент под действието на силата на гравитацията и в резултат на това телефонът започва движението си и се изплъзва от ръцете на собственика си.

В модела смартфонът е представен като правоъгълен паралелепипед, а оста му на въртене е успоредна на малката му страна. Във формулата за ъгловата скорост на телефона са включени четири параметъра: дължината на смартфона L, земното ускорение g, началният ъгъл на завъртане θ и разстоянието δ (между центъра на тежестта на устройството и оста на въртене) 

, където p = 2δ / L.

Според Матюс, неговата формула може да обясни защо смартфонът пада с екрана надолу. Около 29% от хората в момента имат мобилен телефон с напукан или счупен екран, според проучване, проведено от Motorola.

Схема: Робърт Матюс / Motorola

Ако знаем височината на падане на смартфона, с помощта на формулата може да се определи страната, на която той ще падне на земята. Изследователят обяснява, че вероятността да се счупи екрана на смартфона намалява, ако го държите в ръцете си близо до центъра на тежестта му. Тогава при падане телефонът няма да започне да се върти и няма да се обърне с екрана надолу и съответно може да не се счупи.

Но за съвременните смартфони това положение в ръката е неудобно, тъй като при писане устройство се държи обикновено по-ниско, под центъра на тежестта му.

Ситуацията може да се промени, като се използват специални материали в производството на смартфони и да се разместят елементите му. Компанията Motorola е подкрепила това проучване с цел да разработи телефони с нечуплив екран.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 17:34

По закон на Мърфи:
Филия, намазвана с масло,при изтърване, пада върху новия ви килим с маслото надолу!
Вероятност 100% ...


пп : Ако не падне така, значи, сте я намазали от другата страна!
...

27.11 2015 в 17:15

Фнимавайте,как си изпускате смартфонЯ..първо направете изчисление по формулата!