Физик смята, че "Големият взрив" никога не се е случвал и сингулярността е ненужна

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 декември 2017 в 13:26 21282 1

Източник: Georgia's Telescope

Бразилски учен отхвърля основните принципи на теорията за Големия взрив като го нарича "само спекулация" и предлага алтернативно обяснение за произхода на Вселената, съобщава ScienceDaily.

Бразилският физик Джулиано Сезар Силва Невис (Juliano Cesar Silva Neves) е част от група изследователи, които се осмеляват да оспорят най-известното и най-утвърденото обяснение за раждането и еволюцията на Вселената. В проучване, публикувано наскоро в списание General Relativity and Gravitation, Невис предага премахването на един от основните аспекти на стандартния космологичен модел - необходимостта от пространствено-времева сингулярност, известна като Големия взрив.

Джулиано Невис от Университета в Кампинас смята, че Вселената преминава през вечно редуващо се разширяване  и свиване. Той също така твърди, че докато "има много наблюдения в космологията, които подкрепят хипотезата, че Вселената е преминава през период на бърза експанзия, няма преки доказателства, че това разширяване е започнало със сингулярност".

"Големият взрив, както и първоначалната сингулярност е само спекулация", заяви Невис за Space.com.

Според господстващата хипотеза за Големия взрив преди 13,7 милиарда години, нашата Вселена се е появила от сингулярност - точка с безкрайна плътност и маса - и че преди това събитие, пространството и времето не съществуват. Ако това беше вярно, тогава Големия взрив трябва да се е случил преди да има време и пространство.

Предложената от Невис "теория премахва необходимостта от сингулярност, по-скоро той свързва своята теория с концепцията за "подскачащата космология" (Bouncing Cosmology"). Тази хипотеза подвърждава факта, че Вселената се разширява все още, но според нея, това не налага предположението, че Вселената е започнала от безкрайно малка точка. Вместо това тя твърди, че Вселената непрекъснато се разширява и свива. Тези фази следват една след друга плавно като приливите и отливите, отбелязва Space.com. (вж "Проучване показва как Вселената е възникнала от предишен колапс")

И в новата статия се споменава, че има начини за измерване на данните за бързата експанзия, като например как днес Вселената се разширява във всички посоки и това, че наблюдаваните далечни обекти се движат с по-ускорени темпове.

Друго доказателство, потвърждаващо първоначалната експанзия, е разпространението на топлината, останала от бързото разширяване, наречена космически микровълнов фон (CMB). Топлината се намира навсякъде и се разпространява във всички посоки, но на пръв поглед без единна точка на източник.

Космическият микровълнов фон се е формирал 380,000 години след първото разширение, когато атомите започват да се образуват и Вселената по време става прозрачна.

Но нито едно наблюдение и измерване не сочи наличието на сингулярност, което може да подкрепи твърдението на Невис, че Големият взрив може би никога не се е случил.

Невис заяви, че неговият "космологичен модел е построен на базата на проучвания на орикновени черни дупки", и като резултат премахва нуждата от някаква сингулярност. Обикновени черни дупки са тези, за които се смята, че съществуват без сингулярност в средата. Масата в центъра на обикновената черна дупка не е безкрайна константа, а зависи от разстоянието до центъра й.

"Няма засега емпирични доказателства за тази космология", признава Невис, но "няма също и доказателства за първоначалната сингулярност".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8033

1

Вячеслав Иванов

08.12 2017 в 11:58

нищо ново, както е казано във ФБ версия на сайта, от Узунов и други, на кой плащат тези, които искат да влезат в новини със сензациите за непълнолетни?