Кеше - новият Тесла или старият Остап Бендер

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2015 в 08:04 28846 8

Мехран Тавалоки Кеше, гуруто на "свободната енергия" отново напомни за себе си. Сега българското интернет простанство е развълнувано от едно съобщение в сайта на Красен Марков за събитие в Рим, Италия на 16 октомври.

Ето пълният текст: 

"Мехран Кеш дава 10 дни на правителствата по света да подпишат споразумение за Световен Мир! След 10 дни (на 26.10.2015) инженерът ще подари на целият свят новата си технология за БЕЗПЛАТНА ЕНЕРГИЯ!

Основателят на Фондация Кеше подари плазмени реактори на посланиците в Рим. Италия вече е поръчала над един милион реактора. Китай също се включва много активно. Кеш многократно заявява, че няма значение дали дадена страна ще подпише Мирният договор, защото реакторите ще бъдат разпространени по света независимо от това! Мехран Кеш казва, че през следващите 6 до 12 месеца нашият свят ще се промени към по-добро, защото ще бъдат произведени достатъчно устройства за целия свят.

Кеш казва също, че 10% от света няма да се нуждае от газ в края на октомври. След това събитие се очаква цената на газа да започне да пада!

Инженерът смята да използва неговата плазмена технология, за да постигне Световен Мир. Посланикът на всяка страна ще може да получи плазмен реактор. Плазменият реактор е проектиран така, че да може да бъде закупен от всеки човек на планетата – ще струва около 200 долара, и произвежда енергия без ограничения! Всяко домакинство ще може да генерира енергия и няма да зависи от енергийните компании! За онези които нямат възможност да закупят устройството, ще има фондове от много източници по света. Ще можем да поддържаме както отоплителни, така и охладителни системи в домовете си. Устройството ще поддържа постоянна температура в помещенията и всъщност няма да има нужда от охладителна система.

Кеш е разработил технология със същата плазма и за автомобили, която намаля разхода на гориво със 70% !!! Вече няма да имаме нужда от суров петрол. Новата технология включва пътуване из космоса и по света!

Мехран Кеш ни напомня, че резултатът от нашето взаимодействие с плазмата зависи от нашата вибрация. Плазмата играе много важна роля в нашето тяло, както и във Вселената.

Така че, 16 октомври 2015 г. е много важна дата за Човечеството. А както изглежда, 26 октомври ще е още по-важна."

Призовавам да се гледа на такива съобщения с прилична доза скептицизъм. В обръщението има доста кич, удивителни и набор пожелания като от речите от конкурсите за красота. Казвам "пожелания" и те са точно това, а не реалност. Защото не един път Кеше обявява неща, които има намерение да развие, като че ли вече са реалност. А те не са.

Кеше твърди, че е ядрен физик. В неговото резюме от сайта на фондацията му е пълно с информация, която е невъзможно да се провери. Например: "От ноемврия 2004 г. по март 2005 г. неговата технология се е намирала за разглеждане от учени от университет." (Университетът не указан, докладът на този университет,  твърдящ, че технологията е възможна също не е на разположение, нито е показан). И така за всички изобретения и постижения.

Новият Месия

Всъщност Кеше говори това, което всеки иска да чуе. И хората изпадат едва ли не в транс, страхопочитание, почитателите му гледат на него като на месия, един нов Тесла -"The Story of Mehran Keshe: A Modern Day Nikola Tesla" .

Самият Мехран Кеше се е самообявил за месия. Ето тук може да се запознаете с този забавен текст.

Обърнете внимание. Писмото започва с думите "В Моето име" (In My name). В първия абзац се казва: "Аз трябваше да дойда, за да се въплътя като човек на тази планета и да живея живота на човек между вас, за да се разбере как хората създават своите собствени страдания и колко много несправедливост има от самото му създаване, за себе си и за своите ближни, за да получат пепел и да нямат нищо, освен илюзиите на вашия така наречен живот и илюзорни материални богатства".

"Аз ви показах как да направите храна от въздуха и аз ви показах как да създадете енергия и движение с едни и същи системи".

"Вие като синове на Адам, сте страдали достатъчно заради собствените си лоши дела, а сега може да получите любовта на своя Създател, който ще ви насочва и защити".

Писмото е подписва като "possessor of love " - "собственик на любовта".

Но въпреки тези благи възвания, Кеше не забравя "кеша". Да започнем с някои разминавания между декларации и факти.

Цената

Въпросните генератори вече се продават на станицата на фондацията Кеше, които макар и обявени за 200$, всъщност са по 500 евро + 300 евро задължително дарение + 21% транспортни и стават общо около 1000 евро. 

Не се дава абсолютно никаква техническа информация. Няма данни за това колко киловата произвеждат. Има само размери (диаметър х дължина) като 67мм X 168 мм за система за автомобил и 30 см X 90 см за домашна система. Ще кажете защо за дома е по-голям, все пак за домашни нужди ще са достатъчни 1-5 кВт, а за електромобил ще трябва повече от това? От видеото става ясно -  тези системи можели да се адаптират към всякакви нужди от енергия и могат да произвеждат от нея огромни количества. Дали? Просто трябва да му вярваме.

Обявената 200 евро ще да е покупната цена само за правителствата на държавите. Не се използва думата "подкуп", но как да наречем по друг начин тази значителна отстъпка, най-вероятно с единствената цел правителствата да не пречат на внедряването на търговията.

Здраве, щастие и далечни пътешествия

Длъжни сме да добавим, че освен безплатна енергия и за мир, фондацията на Кеше обещава също пътешествия за всички до Луната и лечение от заболявания като рак (с метастази), тумор на мозъка, множествена склероза, епилепсия, болестта на Паркинсон, амиотрофична латерална склероза и др.

Първосигналният коментар е: "Твърде хубаво, за да е истина". И ще бъдете абсолютно прави. Защото как ще бъдат лекувани всички тези болести е обяснено само с нищо незначещото "плазмата играе много важна роля в нашето тяло" - ако потърсите в сайта на фондацията или имате търпение да изгледате видеата, нищо повече няма да намерите. Няма медицински протоколи на излекуваниете, то няма дори и имена на лекарствата. Остава ни само да приемем желаното за действителност.

Но както и да е - да се абстрахираме от тези обещания и да се съсредоточим върху основното:

Безплатната енергия

Представям на вниманието ви това видео, в което е изложена "теорията на Кеше".

На първо място, човек не може да се създаде "безплатна енергия" от нищо, тъй като нарушава закона за запазване на енергията, който е проверен в продължение на няколко века и нищо досега не е разколебало увереността в правотата му, нещо повече, той се подкрепя от всички последни изследвания и натрупани доказателства. Законът за запазване на енергията е в сила, защото физичните закони не се променят с времето. Тази връзка между симетрии и закони за запазване е намерена от Еми Ньотер и за тях може да прочетете в "Пространствено-времеви трансформации и закони за съхранение. Теорема на Ньотер".

Кеше твърди, че извлича енергия от плазмата и да речем, че законът за запазване на енергията не се нарушава. Но за да може постоянно да се извлича енергия от плазмата, е необходим ядрен синтез. За овладяването на термоядрения синтез се работи и наистина се образува плазма, но технологията е в началото си

Между другото, терминът "свободна енергия" има много специално значение във физиката и няма нищо общо с разбирането на широката публика за "безплатна енергия".

Второ, в обясненията на Кеше, (във видеоклиповете) се вижда, че бърка електромагнетизма с гравитацията. Той иска да емулира гравитационните влияния в Космоса, но очевидно не осъзнава, че гравитацията е много слаба сила и е съществена само за небесните тела, защото са големи. Ще ви припомня, че електромагнитната сила е 1036 пъти по-голяма от гравитационната. Само си помислете - ние, хората, които сме толкова нищожно малки спрямо Земята, можем да се противопоставим на гравитацията на огромната планета. А идеята водородни атоми (във едно друго видео за принципа на генератора на Кеше) да си влияят гравитационо е абсурдна, защото масите на водородните атоми са нищожни. 

Гравитацията никога няма да играе съществена роля в техногенни двигатели, защото гравитацията между елементите на системи, които могат да бъдат изградени от хората е пренебрежимо слаба. По своя характер, големина, способност да променят знака си и други функции, гравитацията и електромагнетизма драстично се различават и те могат да се обединят в условия, които не могат да бъдат постигнати експериментално. Предложението, че гравитацията и електромагнетизма са почти едно и също нещо и трябва да се разглеждат заедно е абсурдно.

Видеото представя абсурдна картина на "видовете материя", които са разделени в триъгълник на "нормалната материя, антиматерия, тъмна материя". Това са глупости. Разлика между материя и антиматерия няма - те са само противоположни по заряд. (виж "Симетрия на зарядите. CP-инвариантност") Антиматерията винаги е в дуална (двойна) връзка с материята. Тъмната материя не е някакъв си "трети вид", който може да бъде добавен към материята и антиматерията. Тъмната материя е само особен вид материя (или антиматерия или вид материя, която е идентична със своята антиматерия), затова е безсмислено да се създава специална категория частици тъмна материя, защото така ще трябва да отделим и електроните, фотоните и другите елементарни частици. Тъмната материя е съставена от някакъв вид частици, аналогични на електрона, кварка, фотона или други елементарни частици. Тя не е "качествено различна" от тях и затова не е "третият вид противоположност", допълващ материя и антиматерия.

Също невъзможно е да се създаде плазма с подобна електрическа верига в бутилка кока-кола с домашно достъпно напрежение. Трябва много енергия, за да се създаде плазма, а още повече енергия е нужна, за да се създаде плазма, която да може постоянно да генерира енергия (чрез ядрен синтез) и това е изключително трудна технологична задача за поддържане на формата на плазмата дори за секунда. Наскоро компанията Tri Alpha Energy заяви, че е успяла да създаде инсталация, способна да поддържа облак от плазма с температура от 10 милиона келвина в продължение на 5 милисекунди и това се смята за огромен успех. В крайна сметка, една бутилка кока-кола е напълно погрешна форма за изпълнение на задачата за поддържане на плазма. Тороидален пръстен, в който два облака плазма се сблъскват със скорости от порядъка на милиони километри в час излезе подходяща техника за стабилизиране на плазмата. Това е много трудна задача и не може да очаквате да се реши в кухня.

Има още много технически и други грешки като пропуснатото антинеутрино в разпада на неутрона или твърденията, че човешките клетки зависят от магнетизма и т.н.

Остава да си зададем въпроса, възможно ли е човек, който е направил фундаментално откритие във физиката, да има такива пропуски в образованието си в тази област? Или разчита на нашите? 

"Безплатна" енергия няма. Безплатни са само мечтите. И то не винаги.

Италия за Кеше

Предлагам на вашето внимание една статия от 2013 г. от италианския журналист Джани Коморето (Gianni Komoretto) "Теория за всичко от Кеше" - статия, публикувана в изданието на италианските скептици "Query".

В тази статия, по-специално, Джани Коморето пише:
"Интернет е пълен с брилянтни изобретатели, които най-накрая са намерили решение на енергийните ни проблеми. През последните години често се споменава в медиите инженера на ирански произход, който живее в Белгия, Мехран Таваколи Кеше, който е намерил решение на всички проблеми на човечеството: разработил антигравитация, свободното получаване на енергия, както и лечението на всяко заболяване. Кеше е точно отражение на образа на гения-изобретател, които можем да видим във филмите. Революционните му открития засягат всички сфери на човешкото познание. Да започнем с неговата напълно алтернативна физика, абсолютно несъвместима с тази, възприета от официалната наука".

"Той няма статии в научни списания, има само книги за широката публика. Той използва термини, които са взети от езика на науката, но им придава съвсем различно значение и действителност са абсолютно безсмислени".

"Историята на изобретенията му са като приказка: той лети с висока скорост над Съединените щати и не е открит от радарите, предполага се , че може да лекува хора от различни заболявания, но никой не е виждал медицинските досиета или мистериозния самолет. Той говори за невероятни открития в неговата тайна лаборатория ... Налице са всички класически методи на продавачите на фалшива стока: Говори за награди, които всъщност няма, хвали се с невероятни резултати, но не ги показва ..."

В тази статия от 2013 Джани Коморето дава прогноза за бъдещата дейност на Кеше: "След изчерпване на италианския пазар, всичко ще бъде възобновено в друга страна, с гастроли..." 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 23:17

Не е нужно да вярваме на всичко написано в Интернет, но не е лошо да четем и проверяваме. Тя - истината е само една и излиза наяве в един момент. И земята беше плоска преди известно време, сега обаче е сферична. Който търси той намира. "Свободна енергия" и "Безплатна енергия" отдавна си я има, но и отдавна има и сили потискащи нейната проява в ежедневието ни, всички знаем защо, иначе кой щеше да ходи на работа... Още преди въпросния господин да се появи на бял свят, Никола Тесла разкрива на света достатъчно технологии, голяма част все още присъстващи само в научно фантастичните филми и записки в нечии архиви. Факт е че днешната техника не би била мислима без приноса на Тесла. Та каквото и да пише който и да било в крайна сметка нормално е да сме скептични, а и всичко трябва да се проверява и доказва, но не и да се отрича понеже човека нямал нужните титли или изнесени лекции някъде си. Нищо невъзможно няма, просто ние нямаме технологията за всичко :). Живеем в океан от енергия, дори и във вакуума има изобилие. Много е жалко да вярваме, че има липса от нея.
Отдавна по света освен учени и хора доверяващи се основно на ума си, има и такива, които имат интуиция и способности да виждат нещата по-различно, по-детайлно и в завършен вид, дори без да са ги учили. Вместо да плюем този и онзи нека си подадем ръце и просто се обединим да направим невъзможното - възможно.

22.11 2015 в 15:54

@Петър: Няма съмнение, че има и такива. „Научни титли“ все пак раздават и УНСС, Библиотекарският, Пернешкият Политехнически и Варненският Свобододен... От къде мислиш идват „експертите“, които ни управляват ;)

21.11 2015 в 00:42

Познавам няколко човека с научни титли, които му вярват.

16.11 2015 в 10:17

Цитат:
"На първо място, човек не може да се създаде "безплатна енергия" от нищо, тъй като нарушава закона за запазване на енергията"
Закона за запазване на енергията е за ЗАТВОРЕН КОНТУР, а не изобщо за всички генератори на енергия...
Ако имате отворен контур може да събирате електрически заряди от околното пространство.
"Нищо" има само в главата на авторката.
Нека прочете първо Закона за запазване на енергията няколко пъти (защото явно няма да го разбере бързо) и след това да пише.

23.10 2015 в 22:49

Аз не "вярвам", в науката не се "вярва", а се проверява. А вече 100 години ОТО и СТО се проверяват и издържат всякакви проверки.

23.10 2015 в 21:56

Госпожо вие сте не по-малко глупава от Кеше, защото вярвате в лъжите на Айнщайн и релативистите и ги пропагандирате.

20.10 2015 в 09:16

Светът е гладен за енергия и чудеса, но уви , чудесата не падат от небето и не се раждат в тайни лаборатории. За тях работят хиляди учени . Някой ден, може би ще разберем как да отключваме затворената във всяка елементарна частица енергия. Това ,което липсва във съвременната физика е физиката на ниските енергии. Такава наука просто няма , а частици с много ниска енергия , които са много "големи" защото собствената енергия и големина са в обратна зависимост, има , но ние нямаме нито сетива , нито уреди да ги засечем. Може би това е тъмната материя и тя все пак взаимодейства със фотоните като отнема от тях енергия и те стават по-червени , което ако е така , преобръща теориите за разбягващите се галактики и червеното отместване . Ако освен доплеров ефект има и други причини за червеното отместване , астрофизиката трябва да започна отначало.

19.10 2015 в 16:04

Към авторката: Г-жо съгласен съм с всичко, което сте написали. Чудя се обаче, как не ви домързя да коментирате дивотиите на този шарлатанин! За всеки, който поназнайва нещо от физика, е ясно, че в "теориите" и "генераторите" на Кеше няма и грам истина. А за тези, които не разбират нищо от физика? На тях не е необходимо изобщо да им се обяснява. Просто трябва да изчакат до 26.10. Какво ще стане тогава? Нищо особено, разбира се. А не, пардон, не съм прав! Тогава е Димитровден и ще падне яко празнуване. Но това си е в реда на нещата.