Кои са следващите гости на фестивала на науката в София

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 14:08 4112 0

Ексклузивно, само за НаукаOFFNews, шефът на Британския съвет, организатор на Софийския фестивал на науката Любов Костова, съобщи кои ще бъдат именитите гости на следващия фестивал през 2018 година.

Това са Саймън Сингх и Уенди Хол.

Саймън Сингх е британски популяризатор на науката, журналист и режисьор на документални филми. Автор на популярни книги за историята на математиката и криптографията, както и за проблемите на съвременната физика и медицина.
Носител е на наградата BAFTA за най-добър документален филм през 1997. 

Саймън Сингх е съосновател на програмата Undergraduate Ambassadors Schemeruen, чиято цел е да насърчи британските студенти, занимаващи се с наука, да преподават в училищата. Също така е основател и на организацията Good Thinking Societyruen, която насърчава разпространението на идеите на научния скептицизъм.

Кавалер е на ордена на Британската империя "за заслуги в областта на насърчаването на науката, технологиите, инженерството и математиката".

На български има издадена книгата "Последната теорема на Ферма".

Уенди Хол е професор по компютърни науки в Университета в Саутхемптън, Англия. Хол е първата жена професор по инженерство на Университета.

Хол е председател на Британското компютърно общество през 2003-2004 г. и на Асоциацията за изчислителна техника 2008-2010.  От 2014 г. е комисар в Global Commission on Internet Governance.

Хол става Дама на Ордена на Британската империя през 2009. Тя е член на Британското компютърно общество (FBCS) и става неин президент. Общопризнат е приносът й към семантичната мрежа и уеб науката.

Тя е една от "30-те жени, вдъхновяващи следващото поколение", според Института Chartered за IT и работи за безплатно сваляне на електронни книги от различни източници.

През февруари 2013 г., тя е определена като една от 100-те най-влиятелни жени в Обединеното кралство от BBC Radio 4.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !