"Мъртви животни с история" и белката, която спря колайдера на ЦЕРН

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2017 в 10:00 14298 2

Кредит Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Белката, която прекъсна работата на ЦЕРН

Новата звезда на изложбата "Мъртви животни с история" в Природонаучния музей в Ротердам е белката, която на 21 ноември, миналата година, прекъсна електрическото захранване на Големия адронен колайдер в ЦЕРН, съобщи холандското издание NOS.

Хищникът е заплатил с живота си, ударен от ток в 66-киловолтов трансформатор, трупът е запазен, но с овъглени крака.

Ускорителят на частици често спира заради малки зверчета. През април миналата година, този път невестулка прегриза окабеляването на трансформатор. 27-километровият колайдер прекъсна работа за една седмица. Природонаучният музей пожела и това животно, но трупът е бил унищожен.

"Ние сме в провинцията, имаме диви животни"- заяви тогава говорителят на ЦЕРН Арно Марсолие (Arnaud Marsollier).

Експозицията "Мъртви животни с история" в Природонаучния музей в Ротердам е събрала известни животни, загинали от при интересни драматични обстоятелства.

"Батман" на закуска

Кафявото мъжко прилепче, мумифицирано, с проба изпражнения и оригиналната закуска Mini Zimties. Дарение: Chemisches und Veterinäruntersuchungsambt (CVUA) Щутгарт

Белката от ЦЕРН е вторият задграничен звяр за холандската изложба. В колекцията е включен и т. нар. "Frühstückvleermuis" - кафяво прилепче от Германия, което в края на 2012 г. е открито в пакет зърнена закуска и преди четири години привлече много вниманието на медиите

Убит и увековечен заради домино

Врабчето, което съсипа световния рекорд на Domino Day. Дарение: Министерство на правосъдието.

Друго животно в колекцията е "врабчето на доминото".  За съжаление тази птица спечели вниманието на международната общност, когато бе застреляна и убита, след като осуети опит за световен рекорд за редене на домино като събори около 23 000 плочки (от близо 4 милиона!) по време на "Денят на доминото" (Domino Day) в Frisian Expo Centre в Лееуварден, само четири дни преди събитието.

Стрелбата възмути природозащитници от цялата страна. Самият стрелец многократно бе заплашван със смърт. Групите за правата на животните дадоха под съд стрелеца и организаторите на събитието. Прокуратурата започва разследване и осъди на 200 евро глоба човека, който уби птицата.

Неговата жертва, врабчето, бе увековечено с името Dominomus.

Таралеж, любител на сладоледа на Макдоналдс

Възрастен мъжки таралеж, Ротердам IJsselmonde. Дарение:  Vogelklas Karel Schot

"Макфлъри" е сладолед на известния гигант за бързо хранене, който се превръща в капан за таралежи. Таралежите са любители на млечните продукти и увлечени намушкват деликатната си глава в чашата с мелбата, търсейки остатъчи от сладолед. Лошото е, че яката на чашката е точно толкова голяма, колкото врата на среден таралеж и той не може да извади главата си. Таралежът не може да се храни и умира от глад, или заслепен се удавя.

Междувременно британският McDonalds стигна толкова далеч, че намали диаметъра на яката до 35 мм - толкова малко, че едва ли някой може да се храни с нея навън, ако не хвърли в кошчето пластмасовата яка. Но сега тя създава проблеми на гълъбите.

Мишка от Долната камара на парламента

Домашна мишка, млада женска, с капан и плик от холадския парламент. Дарителят е пожелал да остане анонимен и може да е само един (бивш) член на парламента.

"Камарата не предлага вредители, мъртви животни и други боклуци на разположение на трети лица, дори и за колекции". Това бе отговорът на Холандският парламент, когато в началото на 2012 г. сградите на Парламента пострадаха от нашествие от мишки, а музеят правеше всичко възможно, за да спечели парламентарна мишка в колекцията си. После се надяваше на народните представители, които не се страхуват да изнесат контрабандно мъртва мишка. И на 13 февруари е оставен пакет за куратора на музея Кееш Мулегър (Kees Moeliker) от анонимен подател от долната камара с малко потъмнял миши труп, придружен от плик с логото на парламента.

Едни от последните срамни въшки

Срамни въшки от Maasoord, Portugaal (Южна Холандия). Дарение: Nico Elfferich. Остатък от местообитание в Ротердам. Дарение: SFG-Rotterdam

През 2006 г. двама британски лекари отбелязват в медицинското списание Sexually Transmitted Infection, че броят на срамните въшки в западния свят драстично е намалял. Вероятна причина - хората масово бръснат пубиса си. С изчезването на техните местообитания, срамните въшки се превърнаха в застрашен вид. Природонаучният музей с мотива "преди да е станало твърде късно", моли да се дарят на музея срамни въшки, докато е възможно. Този призив привлече вниманието на световните медии. Първата придобивка е срамна въшка от 1949 г. от колекцията насекоми на Нико Елферих (Nico Elfferich). Междувременно колекцията на музея вече се състои от дванадесет образци, предимно от лекари (не от самите лекари, се надяваме).

Първият случай на хомосексуална некрофилия при зеленоглавите патици

Зеленоглавата патица, възрастен мъжки екземпляр

Тази патица е известна не толкова с трагичната си смърт - тя се сблъсква челно със стъклената фасада на Природонаучния музей, а преди всичко с това, което й се случи след това. По стечение на обстоятелствата кураторът Кееш Молекър присъства на инцидента. След като чува удара той отива до прозореца, където вижда мъртвия паток на земята. И това, че друг жив паток не се сдържа и изнасилва трупа на сродника си.

Така Молекър става свидетел на "първия случай на хомосексуална некрофилия при зеленоглавата патица". За научната си публикация на тази тема, той спечелва Антинобелова за 2003-та в категория "научни изследвания, които първо ще ви накара да се смеете, а след това - да се замислите". Датата на смъртта на некро-хомо-патицата - 5 юни - е обявена от Молекър за Деня на мъртвата патица. Всяка година се чества и има дискусия за това как такива инциденти (сблъсъци на птици в стъкла) могат да бъдат предотвратени. Накрая има меню от шест блюда от близкия ресторант за патици на Тай Ву.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

2

Ivan Rusev

30.01 2017 в 10:18

"66-киловолтов ток" Ало, НАУКА офнюз по-сериозно моля Ви се.