Най-точните измервания на антиматерията само задълбочават мистерията

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 април 2018 в 00:00 17789 2

The Reality Files.

Антиматерията, всеки се досеща, е обратното на материята. Когато се срещнат, те се унищожават. Според теорията за Големия взрив, с началото на Вселената са създадени равни количества материя и антиматерия в огледални двойки.

Но днес всичко, което виждаме от най-малките форми на живот на Земята до най-големите звездни обекти, е направено почти изцяло от материя. Защо не всичко - цялата ранна материя и антиматерия - не са се унищожили, а са оставили след себе си излишък, толкова голям, колкото самата Вселена?

Изследователите, работещи с детектора ALPHA в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), извършиха най-точното измерване на антиводорода, търсейки дори най-малките разлики от водорода, които биха могли да обяснят асиметрията между материята и антиматерията, разказва phys.org.

Атомът на обикновения водород има най-проста структура: един протон и един електрон. Учените успяват да създадат атом на "антиводорода", свързвайки антипротоните и позитроните (антиматерийният аналог на електрона), получени в ускорителите на CERN.

Изследователите смесват 90 000 антипротона с 3 милиона позитрона, за да произведат 50 000 антиводородни атоми. Получените антиводородни атоми се държат в магнитен капан, за да се предотврати влизането им в контакт с материята и анихилацията.

Екипът, воден от Джефри Хънст (Jeffrey Hangst), физик от Университета в Аархус, Дания, изучава антиматерията, като анализира реакцията на атомите при облъчване с лазерна светлина.

Атомите от различни типове вещества абсорбират различни честоти на светлината.

Честотите на абсорбция на атома "антиводород" се оказаха точно същите като за обикновения водород, което се предсказва и теоретически.

Според тези последни измервания, описани в списание Nature, двата вида материя наистина изглежда абсорбират едни и същи честоти. Двата вида измервания достигат точност от 2 части на трилион, което отбелязва 100-кратен напредък в сравнение с предходните изследвания.

Ако се открие и най-малката разлика в свойствата, липсата на антиматерия в природата ще стане по-малко изненадваща. В такъв случай ще е необходимо да се усъвършенства теорията за микросветата - Стандартният модел, описващ структурата и поведението на известната Вселена, предполагащ пълна симетрия на нейните свойства.

За съжаление, обаче новото изследване не ни казва нищо повече, отколкото вече знаехме. Въпреки това, учените се надяват, че в следващия експеримент може да се постигне още по-голяма степен на прецизност и да се открие отклонение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

2

vmv

07.04 2018 в 16:58

Ами, мистерията се задълбочава, щото няма антиматерия. Има антивещество и то - в лабораториите. Всичко е материя, освен идеалното в главите ни (идеите).
Материята съществува в две форми: вещева(маса при покой) и полева(фотони+ЕМвълни+хало). Частиците са едновременно и вещева, и полева форма на материя, заедно с халото си. Това е познатото ни. С раждане на частица се заформят и полетата й..., а това е информация за начин на раждане на следващата (по-голяма вероятност за тъждествена на предходната) частица. Така "началните" частици са предопределили, че -веществото ще е "многото", а "антито-" - ще анихилира с част от него.

15914

1

поп Дръвчо

07.04 2018 в 00:14

Най-точните измервания на антиматерията засега измерват нещото от което най-малко очакваме изскочи заек.

Линиите на водородния спектър зависят от поведението на електромагнитното взаимодействие и от приведената маса на позитрона, която зависи много малко от масата на протона, която пък зависи главно от поведението на силното взаимодействие. Все слабо заподозрени граждани на стандартния модел.

Но пък постигнатата точност е похвална - около 5 килохерца в серията на Лайман.