Неизвестен принцип пречи на малките черни дупки да разрушат Вселената

Ако можеха, вече да са го направили

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2015 в 14:05 6119 0

Колаж на Наука ОFFNews за фейк съобщението за 1 април "При рестарта на Големият адронен колайдер са открити 5 малки черни дупки".

Британски физици твърдят, че има някакви неизвестни физически принципи, които стабилизират вакуума и предотвратяват въздействието на малките черни дупки.

Изследването е описано в доклад, публикуван в списание Physical Review Letters.

Физиците, работещи с най-големия в света ускорител на частици - Големия адронен колайдер (Large Hadron Collider - LHC) - трябваше не веднъж да уверяват обществеността, че дори и да успеят да направят малки черни дупки, те ще се изпаряват почти мигновено заради лъчението на Хокинг преди да са "погълнали" планетата ни. Изследователите на LHC трябваше също да разсейват опасенията, че едно взривяване на частицата, наречена Хигс бозон ще предизвика колапс на вакуума.

Сега, обаче, трима теоретици изчисляват, че в една верижна реакция микроскопична черна дупка може да предизвика такъв колапс, съобщава Science news.

Ако това може да се случи, то трябва много отдавна да се станало, преди хората да са еволюирали.

"Нашата работа не показва, че LHC може да произвежда подобни черни дупки, както и че те биха могли да унищожат Вселената. Не искам да кажа, "Шок, ужас! Ние ще унищожим Вселената! ", коментира Иън Мос (Ian Moss), теоретичен физик от Университета в Нюкасъл и автор на изследването.

"По-скоро посланието е, че открихме някои неизвестни физически принципи, които стабилизират вакуума и не дават на частиците да "пропаднат" , - заяви Иън Мос и допълва, че е далеч от намерението да всява паника, а по-скоро да насърчи физиците да търсят нещо ново. 

Полето на Хигс поддържа фалшив вакуум

Според теорията на Хигс, през Вселената прониква особено поле, което взаимодейства с всички съществуващи елементарни частици и колкото по-силно взаимодействат с него, толкова по-голяма маса придобиват. 

Бозонното поле на Хигс има ненулев (или фалшив) вакуум. Ненулевият вакуум означава, че при нулева енергия, полето не е нула. Това е механизмът, който позволява да се поддържа масата - иначе всички частици щяха да са безмасови и да се движат със скоростта на светлината като фотоните.

Полето на Хигс има потенциална крива с много интересна извивка – оприличават я на сомбреро или дъно на винена бутилка според предпочитанията.

Падината на потенциалната крива (периферията на сомбрерото) съответства на абсолютния енергиен минимум, а хълмчето, обозначаващо ненулева стойност на полето (φ=0.), е енергията на "фалшивия вакуум" (V>0). Това равновесие е нестабилно.

Според британските физици, абсолютният вакуум съществува в микроскопичните черни дупки, подобни на тези, от които се страхуваше обществеността в миналото и могат да се появят при експериментите в LHC.

Черните дупки са може би дъното на абсолютния вакуум

Появата на такива "мехурчета" истински енергиен минимум в черните дупки, както обясняват физиците, е катастрофално събитие. Този вакуум е енергийно по-изгоден, ще се освободи енергията, задържана във фалшивия вакууми, "мехурът", мигновено ще запълни цялата Вселена и тя ще престане да съществува.

Такива черни дупки, според учените, може да са възникнали при сблъсъци на частиците преди 13,80 милиона години, когато е възникнала и самата Вселена.

Ако можеха, вече да са го направили

Има ли смисъл да се притесняваме? Не, казва Мос. Фактът, че Вселената е просъществувала около 13,8 милиарда години, показва, че първичните черни дупки няма да задействат такъв срив, коментира физикът. Що се отнася до черните дупки в LHC, дори и ако могат да бъдат създадени, те също няма да създадат колапс, казва Мос. Доказателството за това са космическите лъчи, които навлизайки в атмосферата създават още по-високоенергийни сблъсъци на частиците, отколкото в LHC. Така че дори такива сблъсъци да хвърлят семената на черни дупки, те няма да задействат разрушаване на вакуума, обяснява Мос, в противен случай Вселената да е изчезнал отдавна.

В заключение, Мос казва, че теоретиците вече не могат да игнорират проблема, предполагайки, че разпадането на вакуума ще отнеме изключително много време. Доказвайки, че според стандартния модел разпадането трябва да се случи бързо, изследването на британските физици предполага, че  има някакъв неизвестен квантово-физически принцип, който стабилизира фалшивия вакуум.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !