Непотвърдена информация, че за първи път са засечени гравитационни вълни

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 10:17 21522 0

Кредит www.tumblr.com

Може би са засечени гравитационни вълни, които са ключов елемент от теорията на Айнщайн. Ако се потвърди, ще бъде едно от най-големите открития на нашето време.

Гравитационни вълни, генерирани от сблъсъка на две черни дупки, може би са "уловени" от гравитационната обсерватория LIGO, съобщиха Newscientist и Рhys.org

Засега това е само непотвърдена информация - няма обявяване, няма партньорска проверка или публикуване на констатациите - тоест липсват всички важни стъпки в процеса на представянето на надеждно и проверимо научно изследване.

Има единствено съобщение по Twitter от известният космолог Лоурънс Краус (Lawrence Krauss), което предизвика буря от спекулации и вълнения. Той не работи в обсерваторията (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory - LIGO), която търси гравитационни вълни в тъканта на пространството и времето.

Гравитационните вълни

Гравитационните вълни са вълни в пространство-времето, които възникват когато масивни тела се ускоряват в пространството, например двойка неутронни звезди, обикалящи една около друга или сливане на две черни дупки.

Гравитационните вълни бяха прогнозирани като част от Общата теория на относителността на Айнщайн преди един век, но все още предстои да се наблюдават пряко. Ако това стане, ще се изпълни последната част на неговата теория, а също и ще ни даде един нов начин, по който да наблюдаваме Вселената и да изследваме далечни обекти.

Обсерватория LIGO търсеше безуспешно такива сигнали от 2002 до 2010 година. По-чувствителният Advanced LIGO или aLIGO, започва да събира данни на 18 септември 2016 година. Новият експеримент използва по-силни и по-добри лазерни огледала в два детектора.

Нов тест за маса с Advanced LIGO . Снимка: Caltech / MIT / LIGO Lab

Дали е истина - ще разберем в следващите няколко месеца

Само седмица по-късно след пускането на по-чувствителните детектори в LIGO, Лоурънс Краус пусна съобщение, че детекторът вече е уловил сигнал.

Вчера 12 януари обаче Краус твърди, че първоначалното съобщение е потвърдено от независим източник.

"Очаквайте скоро!" - написа той. "Гравитационните вълни може да са били открити !! Вълнуващо."

Космологът Лоурънс Краус вдясно. Снимка:  Рhys.org

Извън Twitter обаче Краус е по-предпазлив. Сигналът може да е фалшив, умишлено вкаран в данните за проверка на бдителността на учените - така вече нееднократно е постъпвало ръководството на проекта. Но Краус е заявил пред New Scientist, че този път не е така. Неговият източник му съобщил, че колаборацията LIGO вече пише научна публикация за откритието. "Това показва, че не е фалшив сигнал - но кой знае със сигурност".

От екипа на LIGO официално заявиха, че все още анализират данните от първите сеанси, което трябва да завърши на 12 януари. "Нужно е време да се анализират, интерпретират и прегледат резултатите", заяви говорителят Габриела Гонзалес (Gabriela González) от щатския Университет на Луизиана. "Очакваме да има новини за резултатите от серията в следващите няколко месеца."

Още малко търпение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !