Нобеловата награда по физика се дава за изследване на неутриното

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2015 в 12:52 11425 0

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2015. Това са Артър Б. Макдоналд (Arthur B. McDonald), Канада и Такааки Каджита (Takaaki Kajita), Япония.

Наградата се дава за откритието на осцилациите на неутриното, "за разширяването на нашите представи за затворения свят на неутриното".

"За техния важен принос в експериментите, които демонстрираха, че неутриното може да променя състоянието си. Тази метаморфоза изисква неутриното да има маса. Откритието на учените измени нашите представи за материята и може да бъде решаващо в промяната на нашите представи и за Вселената", - се казва в прессъобщението.

Макдоналд (роден 1943 г.) е професор от Калифорнийския технологичен институт и почетен професор на Университета Куинс (Канада). Такааки Каита (1959) възглавява Института за изследвания на космическите лъчи и професор в Университета Токио.

Откритието е направено по два детектора - Super-Kamiokande (Япония) и Обсерваторията за неутрино в Съдбъри (Канада). Такааки Каджита получава експериментално потвърждение на факта, че неутриното, произведено в атмосферата, променя аромата си между двата вида. Екип, ръководен от Артър Макдоналд показва подобен факт за слънчевите неутрина в обсерваторията в Съдбъри.

Неутриното са изключително леки частици, които сравнително доскоро са смятани за безмасови. Те изключително слабо взаимодействат с материята и се проявяват в три различни типа (аромата) - тау, електронно и мюонно.

Неутриното осцилира, т.е. различните видове неутрино може да превръщат едно в друго. Ако неутриното има определена идентичност - електронно, мюонно или тау неутрино, то няма маса, контретно свързана с типа му, а някаква комбинация от неутрино с различни маси: електронна, мюонна и маса на тау неутрино.

Осцилациите показват, че масата на неутриното не е нулева. 

"Йерархията на масата и осцилациите между различните аромати неутрино играе важна роля в множество космологични и астрофизични въпроси", както казват наградените физици в своя публикация.

Откриването на тези свойства на неутриното даде началото на една нова област на изследвания - неутринната астрономия. Тъй като частиците неутрино могат да се движат в пространството, без да взаимодействат с материята в продължение на десетки светлинни години, те носят информация за ядрени реакции, които са станали на голямо разстояние от нас. С тяхна помощ учените се надяват да проучат експлозиите на свръхновите.

През 2014 г. Нобеловата награда за физика отиде при трима японски инженери - Исаму Акасаки, Хироси Амано и Сюдзи Накамура "за изобретяването на ефективни сини светодиоди, които са довели до появата на ярки и енергийно ефективни източници на бяла светлина".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !