Нобеловата награда се увеличава с 1 млн. шведски крони. Какво да очакваме през Нобеловата седмица

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 00:00 4029 0

Съветът на директорите на Нобеловия фонд реши на свое заседание на 14 септември 2017 г., че Нобеловата награда за 2017 г. ще бъде в размер на 9 милиона шведски крони (939 145 евро) за всяка категория. Това представлява увеличение от 1 милион шведски крони спрямо предходната година, съобщава сайтът на Нобеловата награда.

"С обявяването на Нобеловите лауреати 2017  от следващата седмица имаме удоволствието да съобщим, че тази година увеличаваме наградата с един милион шведски крони. Нобеловата награда е за наука, хуманизъм и международно сътрудничество. Във време на изпитание на знанията и фактите тези ценности са по-важни от всякога", заяви Карл-Хенрик Хелдин (Carl-Henrik Heldin), председател на Нобеловия фонд.

Размерът на Нобеловата награда бе намален от 10 милиона шведски крони на 8 милиона шведски крони през 2011 г. В същото време бе реализирана разширена програма за укрепване на финансите на Нобеловия фонд. Въпреки че ще са необходими продължителни действия за укрепване на финансите на фондацията в дългосрочен план, положението сега се смята за стабилизирано.

Амбицията на Нобеловия фонд е да гарантира, че бъдещият размер на Нобеловата награда ще следва тенденцията на реалните доходи в обществото.

Първите Нобелови лауреати ще бъдат обявени на 2 октомври.

Наградите ще бъдат обявени, както следва:

Физиология и медицина: понеделник 2 октомври, 12:30 часа (бълг. време)

Физика: вторник 3 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Химия: сряда 4 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Мир: петък, 6 октомври, 12:00 ч (бълг. време)

Икономически науки: понеделник, 9 октомври, 12:45 ч (бълг. време)

Литература: датата ще бъде определена по-късно

Следвайте тези събития на живо на официалния сайт на Нобеловата награда: https://www.nobelprize.org/

Кой избира нобеловите лауреати?

В последното си завещание, Алфред Нобел, специално определя институциите, отговорни за награждаването и посочващи нобеловите лауреати. От 1901 г. за възлагане на Нобеловите награди се основава на система от номинации, определяни от четири институции: Шведската кралска академия на науките (физика, химия и икономически науки), Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм (физиология или медицина), Шведската академия (литература) и 5-членен комитет, избран от норвежкия парламент (за мир).

Правила за избиране на нобеловите лауреати

Да се надяват да получат Нобелова награда могат само тези, които са изобретили или открили нещо наистина важно в една от дисциплините, които шведският учен и бизнесмен Алфред Нобел е определил - физика, химия, медицина, литература и мир. Наградата в категорията икономика се дава едва от 1968 година.

Никой не може да се предложи сам, кандидат-лауреатите трябва да бъдат номинирани - от някой от предишен нобелов лауреат, от декана на скандинавски факултет в съответната област или от някой друг учен, когото Кралската шведска академия на науките счита за достоен.

Номинираните предават научния си труд за оценка. За всяка от петте дисциплини има комисия от експерти, включваща 3 до 5 души.

Лауреатите са най-много по трима в категория. Имената им се оповестяват в началото на октомври. Повечето от тях узнават от медиите, че са получили Нобелова награда.

Официалната церемония по награждаването по традиция се провежда на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Има строги изисквания за облеклото. Мъжете трябва да носят фракове и бели папионки, като костюмите се шият по поръчка специално за лауреатите. Паричната стойност на наградата е около 1 милион евро. Ако има няколко лауреати в една категория, сумата се поделя по определени правила като парите се облагат с данък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !