Отгледаха "цвете" от лед на водоотблъскваща повърхност (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 октомври 2017 в 00:00 2718 0

Кредит Jianjun Wang

Ледени кристали, образувани върху алуминиева основа с хидрофобно покритие

Учени изследват на микрониво как ледените кристали се формират върху повърхности с различни свойства.

Оказа се, че може да се направи така, че ледът да нараства на повърхността като образува структура, наподобяваща цвете със 6 листенца.

Статия с резултатите е публикувана в списание Proceedings of the National Academies of Science.

Когато летящите във въздуха водни капчици замръзват, се получават снежинки шест-осева симетрия. Когато кристалчетата лед се образуват върху повърхност, може да възникнат безкраен брой различни форми. И те силно ще зависят от влажността на повърхността, според екип учени от Китай и Съединените щати.

Използвайки високоскоростна фотография и микроскоп, физиците виждат как ледът се образува върху алуминиева основа с хидрофобно покритие. Като ядра на кристализация се използват наночастици от сребърен йодид. В резултат на това се образува наподобяваща листа структура с осева симетрия от 6-ти порядък, прикрепена към повърхността само в една точка. В същото време върху хидрофилна повърхност, ледът се разраства по подлождата, образувайки плоска шарка, напомняща слънчоглед.

На хибридна повърхност с променливи свойства кристалите нарастват в хидрофилните области, но спират до границите с хидрофобните зони. Също така учените обръщат внимание на факта, че въздушните потоци много по-лесно разкъсват кристалите, нарастнали на хидрофобни повърхности.

Авторите предлагат да се използва тази идея в производството, например, на предни стъкла на автомобили, като се включат в тях наночастици. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !