Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Първият експеримент за подводна квантова телепортация е осъществен в Китай

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2017 в 10:07 11607 1

Илюстрация: GitHub

Екип от китайски учени за първи път предава квантово вплетени частици светлина през вода - първата стъпка към използването на лазери за изпращане на съобщения под вода, които е невъзможно да се прихванат, съобщава NewScientist.

Резултатите от експеримента са публикувани в списание Optics Express.

"Хората отдавна говорят за идеята за подводна квантова комуникация, но не знам някой да е правил експеримент като този", заяви Томас Дженевайн (Thomas Jennewein) от Университета на Ватерло в Канада. "Очевидното приложение би било подводница, която иска да остане потопена, но да общува по сигурен начин".

Вплитането започва с изпращане на лъч светлина към кристал. Призмата разделя светлината на двойка фотони със странно свързано поведение. При манипулиране на едната частица от двойката, това се отразява мигновено на нейният партньор. При зададена поляризация на едната вплетена частица, например, може да се гарантира, че нейната близначка ще има обратна поляризация, ако се измери.

Ето как представя Symmetry magazine квантовото вплитане. Художник: Sandbox Studio, Chicago with Ana Kova

Тези вплетени фотони теоретично могат да бъдат използвани за създаване на сигурна комуникационна линия между двама души като конфиденциалността на разговора се гарантира от законите на физиката.

Но този крехко квантово състояние може лесно да бъде нарушено от околната среда. Досега е поддържано вплитане между частици по въздуха, космоса и по оптични влакна.

За да тестват вплитане във вода, Xianmin Jin и колегите му от Шанхайския университет използват солена вода от Жълто море и я поставят в 3-метров контейнер. Те са успели да предадат вплетени фотони през водата без да нарушат тяхната квантова връзка.

Това е първият експеримент по рода си и не е достатъчен, за да се изясни дали ще може да се изгради система за комуникации. Три метра може да не изглежда толкова впечатляващо в сравнение с 1200-те километра, дистанция, на която един китайски спътник наскоро изпрати вплетени частици до повърхността на Земята. 

Но това е само началото. Изчисленията на екипа предполагат, че ще е възможно да се комуникира на почти 900 метра във водата. Предишните изчисления определяха по-консервативен лимит от около 120 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!