Първият продукт с графен ще е на пазара още тази година (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 март 2015 в 12:09 6310 0

Кредит BBC

Нобелистът Константин Новоселов показа на Джордж Осбърн графеновата крушка.

Би Би Си съобщи в събота, че графенови крушки ще се появят в магазините още през тази година. Британските разработчици са заявили, че тяхната графенова крушка ще бъде първият жизнеспособен търговски продукт, направен с помощта на суперздравия въглерод. Крушка е разработена от компанията Graphene Lighting, чиито директор е проф Колин Бейли (Colin Bailey) от Университета в Манчестър.

Тази крушката е конструирана графенова нажежаема жичка, което има някои предимства:

Първо заради своята проводимост крушката има по-дълъг и може да намали потреблението на енергия с 10% - графенът провежда електричество и топлинна енергия по-ефективно.

Второ - "очаква се цената да е по-ниска от някои LED крушки", казва пред Би Би Си проф. Бейли. - "Производствените разходи са по-ниски и се използват по-устойчиви компоненти."

Той заяви в интервюто, че "графенът е просто материал-чудо, защото има супер качества."

Изследователите са ентусиазирани и предполагат, че това производство може да повлияе на икономиката на Обединеното кралство.

Графенът е открит през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новоселов, двама родени в Русия учени от университета в Манчестър, за което откритие им е връчена Нобелова награда за физика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !