Проф. Янко Димитриев е удостоен посмъртно с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 юни 2017 в 15:04 3673 0

Министерският съвет предлага на президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, да бъде удостоен посмъртно проф. Янко Димитриев за неговите големи заслуги в областта на образованието и науката.

Янко Димитриев завършва висше образование като инженер-химик, специалност „Технология на силикатите“ във Висшия химикотехнологичен институт. На 32 години защитава научна степен доктор. Работи в катедра „Технология на силикатите“ в ХТМУ – София като преподавател. От 1993 г. е професор в катедрата и неин ръководител до 2003 г.

Научните интереси и области на компетентност на проф. Димитриев са свързани със стъклообразуването, синтеза на нови материали (оптични стъкла, твърди електролити, свръхпроводими керамични материали и др.) йонообменни технологии, фазови равновесия в оксидни системи. Създател е на българска школа в областта на високотемпературната химия на неорганичните материали. Има общо 200 публикации в международни списания с импакт фактор, над 100 публикации в български списания, над 2000 цитата в SCOPUS и 38 авторски свидетелства. Под негово ръководство успешно са защитили 30 докторанти.

Проф. Янко Димитриев е бил гост преподавател в университети в Москва, Рединг, Парма, Тулуза и др. Участвал е в наши и международни конференции, част от които са проведени в Япония, Китай, Франция, Великобритания, Испания, Португалия и Русия. Бил е член на множество експертни комисии, консултативни и научни съвети. Членувал е и в Съюза на химиците в България.

Носител е на почетен знак на Института по обща и неорганична химия – БАН за принос в укрепване на авторитета на института (2007 г.), почетен знак на ХТМУ – София за дългогодишна преподавателска и научна дейност и за утвърждаване авторитета на университета (2012 г.) и почетен знак за заслуги към БАН (2012 г.).

Проф. Янко Димитриев почина на 20.12.2016 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !