Разкрита е загадката защо махалата на часовниците се люлеят в синхрон

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 09:56 4897 0

Кредит Henrique Oliveira and Luís Melo

Прехвърляне на енергия чрез звуковия импулс е причината, която кара махалата на часовници, когато са заедно, да се синхронизират. Такъв е отговорът на една загадка с 350-годишна давност, разкрита неотдавна от двама португалски физици.

През 1665, холандският физик Кристиан Хюйгенс, изобретател на часовника с махало, лежал в леглото си с леко заболяване, гледайки два от своите часовници, закачени на стената, разказва Енрике Оливейра (Henrique Oliveira), математик от Университета в Лисабон и съавтор на новото проучване. Хюйгенс забелязал нещо странно: без значение как започват хода си махалата на часовниците, в рамките на около половин час, в крайна сметка те започват да се люлеят в точно обратната посока едно на друго, разказва Live Science.

Много учени през вековете са си блъскали главите над този проблем, но така и не го разрешили.

Но наскоро двама португалски учени публикували своята хипотеза в списание Scientific Reports, според която махалата прехвърлят енергия едно на друго чрез звукови импулси,

Тези импулси се прехвърлят от часовник на часовник, влияейки на люлеенето на махалата им и в крайна сметка ги кара да се синхронизират. Учените разработили сложен математически модел, преди да проведат своите експерименти с двойка часовници, прикрепени за релса към стената. Теоретичните им прогнози и симулации съвпаднали.

"Установихме, че прехвърлянето на енергия е чрез звуков импулс", заяви съавторът на Луиш Мело (Luis Melo), от Физическия факултет на Лисабонския университет. Това не само решава "стар, фундаментален проблем", но и също така дава принос в разбирането на други видове осцилатори, заяви той пред The Guardian.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !