Създаден е метален водород при свръхвисоко налягане (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2017 в 09:42 14999 2

Кредит R. Dias and I.F. Silvera

Близо 100 години учените мечтаят да превърнат най-лекият от всички елементи, водородът, в метал.

И сега в зашеметяващ акт на съвременната алхимия, учени от Университет на Харвард най-накрая успяха да създадат малко количество от един от най-редките и вероятно най-ценните, материали на планетата, пише Independent

Статия за постижението е публикувана в списание Science.

Металният водород е създаден в  лаборатория при условия на екстремно високо налягане, по-голямо, отколкото това, което е в центъра на Земята, и свръхниска температура.

Използвайки два диаманта, между които е притиснат водорода, налягането е упражнявано, докато се достигне такава степен, че атомите да се уплътняват толкова, че да започват да споделят електрони. Споделеният облак от електрони означава, че е извършен преход към метално състояние, при което водородът започва да блести като метал и става електропроводим, обяснява изданието NewScientist .

Авторите наричат резултата от експеримента "Светия Граал на физиката на високите налягания".

Металният водород теоретично може да направи революция в технологиите. Той ще позволи създаването на супермощно ракетно гориво, супербързи компютри, високоскоростни влакове и ултраефективни превозни средства и драстично усъвършенстване на почти всичко, включващо електричество. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9019

2

Христо Гагов

31.01 2017 в 10:34

Тоя метален водород всъщност е 4 агрегатно състояние на материята, след плазмата, държи се като бозе-айнщайнов кондензат, не е с кристална структура, по скоро ядрата му при такива екстремни температури и налягания търпят спиново конфигуриране и се държат като бозони, клас частици които не се подчиняват на квантовомеханичният закон на Паули. Та този "метален водород" би трябвало да е свръхпроводник при стайна температура. Откритието ще направи супер - революция в техниката и науката, в най скоро време.

15914

1

поп Дръвчо

30.01 2017 в 16:24

Дедо ви поп все още няма добра идея какво е металният водород. Другите вещества в метално състояние имат свободни електрони и йони в решетка. На водорода ако му освободим електроните ще получим и свободни атомни ядра, които и да направят решетка ще е хиляди пъти по-малка, а електроните чак толква не могат да бъдат смачкани - не и без да стане по-изгодно да се съберат с протоните и да направят нещо като неутронен газ. Ама това не в земни условия. Така че за никаква кристална решетка не може да става дума така.

Молекулни йони ли, що ли?