Светлината може да се спре

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 10:05 8920 0

Кредит Pixabay

Светлината се движи със скорост от 300000 км/сек във вакуум, но може да се забави и дори да се спре напълно чрез методи, сред които са улавянето й в кристали или в свръхстудени облаци от атоми.

Сега в ново проучване изследователи теоретично демонстрираха нов начин да се сведе скоростта на светлината до нула.

Те показаха, че спирането на светлината може да стане в "особени точки", точки, в които се сблъскват две еднакви електромагнитни вълни, които се събират и сливат във вълноводи, които имат определена вид симетрия, съобщава phys.org.

За разлика от повечето други методи, които се използват, за да се спре светлината, новият метод може да бъде настроен да работи с широк спектър от честоти и честотни ленти, което може да бъде важно предимство за бъдещи приложения.

Изследователите, Тамар Голдзак (Tamar Goldzak) и Нимрод Мойсеев (Nimrod Moiseyev) от Израелския технологичен институт Технион, заедно с Алексей Майлибаев (Alexei Mailybaev) от Института за чиста и приложна математика (Instituto de Matemática Pura e Aplicada - IMPA) в Рио де Жанейро, са публикували метода си в последния брой на Physical Review Letters.

Тези особени точки се наричат сингулярност на езика на математиката. Пример за сингулярност е стойността на функцията 1/x, която клони към безкрайност, когато х клони към нула и е невъзможно да се изчисли нейното поведение. Вътре в черните дупки има точка на гравитационна сингулярност или място, в което се нарушава непрекъснатостта на пространство-времето.

Както обясняват учените, подобни точки могат да бъдат създадени в световоди по прост начин, чрез промяна на параметрите на печалба/загуба, така че двата лъча да се комбинират в един режим в двумерен световод.

a) Напълно спрян импулс, центриран точно в ЕР в РТ -симетричната система. (b) Антисиметричен режим без печалба и загуба.Light Stops at Exceptional Points; Tamar Goldzak, Alexei A. Mailybaev, and Nimrod Moiseyev /Phys. Rev. Lett. 120, 013901 – Published 3 January 2018

Най-малките промени в режима на сблъскващите се лъчи, както отбелязват учените, ще изведат "спряната" светлина от тази точка и ще я накарат да продължи да се движи.

Изследователите показаха, че този проблем може да се фиксира с помощта на вълновод с PT-симетрия* или симетрия в пространството и времето, тъй като тази симетрия гарантира, че печалбата и загубата са винаги в равновесие. В резултат на това силата на светлината е постоянна, когато се доближава до особената точка.

*Р-четност : Ако една система се отразява в пространството, не променя физичното си поведение.

*T-четност : Обръщането на времето не променя физичните закони

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !