Световен квантов ден: Честване на най-добрите квантовите изследвания

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2023 в 15:41 2693 0

Кредит IOP Publishing

IOP Publishing стартира специална колекция от своите най-популярни квантови изследвания, за да отпразнува Световния квантов ден. Kолекцията със свободен достъп показва квантови изследвания от световна класа, публикувани в Materials for Quantum Technology, Quantum Science and Technology, New Journal of Physics и Reports on Progress in Physics. Специалната колекция ще включва и уникални гледни точки от жените в квантовата сфера и техния принос в тази популярна област. Feihu Xu и Annabelle Bohrdt печелят съответно Международната награда за учен в началото на кариерата си в квантовата технология и Международната награда за нови изследователи в областта на квантовата технология. И двамата победители са поканени да изнесат лекция, заедно с връчването на специалната им награда и да представят гледна точка, свързана с тяхната работа, в списанието на IOPP Quantum Science and Technology.

В чест на Световния квантов ден (14 април), IOP Publishing (IOPP) стартира специална колекция от своите най-популярни, авангардни квантови изследвания, публикувани през последните две години.

Квантовата колекция на IOPP със свободен достъп за четене от всеки и показва квантови изследвания от световна класа, публикувани в академичните списания Materials for Quantum Technology, Quantum Science and Technology, New Journal of Physics и Reports on Progress in Physics. Специалната колекция ще включва и уникални гледни точки от жените в квантовата сфера и техния принос в тази популярна област.

Квантовите изследвания и технологии се развиват бързо и новите перспективи са ключови за развитието на област, която свързва много дисциплини като квантовата химия и метеорологията.

Покривайки различни области на квантови изследвания, IOPP има удоволствието да обяви победителите в две престижни квантови награди.

Фейху Сю (Feihu Xu) от Университета за наука и технологии на Китай, е удостоен с тазгодишната Международна награда за учен в областта на квантовата технология в началото на кариерата си за неговия основен принос към квантовата комуникация и квантовата мрежа, включително сигурността на практическата квантова криптография, широкомащабна квантова мрежа и свръхбърза квантова комуникация.

Анабел Борт (Annabelle Bohrdt) от Университета в Регенсбург е избрана за победител в Международната награда за нови изследователи в квантовата технология за нейната работа по разработването на нови подходи за анализиране на силно корелирана квантова материя, използвайки моментни снимки на квантови състояния.

И двамата победители са поканени да изнесат лекция да представят гледна точка, свързана с тяхната работа, в списанието на IOPP Quantum Science and Technology. Лекцията при награждаването ще се проведе на 25 май.

„И отново номинациите, които получихме за тези награди, бяха изключителни и процесът на оценяване бе едновременно труден и много приятен. От името на комисията по наградите, нашите поздравления отиват към тазгодишните двама много заслужили победители, като и двамата вече имат значителен принос в областта на квантовата наука, въпреки че са едва в началото на своята изследователска кариера. Демонстрирайки големи ранни обещания, ние сме развълнувани да видим как се развиват техните изследователски пътеки и какви важни научни постижения могат да постигнат и двамата през следващите години", коментира д-р Тим Смит, ръководител на отдела за развитие на портфолио в IOPP.

Победителите са избрани от комисия от осем водещи квантови специалисти, които избират изследвания заради изключителното им обещание за бъдещето на квантовите изследвания и технологии и очакванията за по-дългосрочно въздействие върху областта и общността на квантовата наука.

IOPP е изцяло собственост на Института по физика, който възприема потенциала на квантовите изследвания и технологии и излага своята „Визия за квантовите технологии във Великобритания “, която е в основата на амбицията на Великобритания да се превърне в научна и технологична суперсила до 2030 г.

Източник: World Quantum Day: Celebrating the Best and Brightest in Quantum Research,  IOP Publishing

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !