Тайната на магическата валирианска стомана от "Игра на тронове" е разкрита (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2015 в 21:15 13291 4

Американският учен Райън Консел (Ryan Consell) е разкрил химическата тайна на валирианската стомана от "Игра на тронове", легендарния материал, от който древните майстори са ковани най-добрите мечове във Вселената. Това се обяснява във видео, заснето по поръчка на American Chemical Society. Консел дава кратки обяснения в своя блог.

Мечовете от валирианска стомана са необичайно остри и дълготрайност. Според легендата, древните ковачи стопили метала с огън от дракон и са го закалили с магия. Тайната рецепта за сплавта се е загубила.

Консел припомня, че стоманата е сплав от желязо и въглерод. Примесите правят метала по-здрав, но и по-крехък, а желаната сплав може да се получи само по метода на пробите и грешките. Според Джордж Мартин (авторът на сагата), валирианската стомана е тъмносива, а на повърхността й се виждат вълнисти шарки като резултат на хилядопластовата работа на ковачите.

Многократното закаляване, сгъване и коване на стоманата обаче според Консел само вреди: всеки път, в метала ще попадат нежелани замърсители от околната среда (оксиди, сажди, пясък). Освен това, да се получи добра стомана от хиляди слоеве с различно съдържание на въглерод в отделните слоеве не се изисква, да се кове хиляди пъти. Това е математическа грешка уверява Консел: след всяко сгъване на стоманата броят на слоевете се удвоява. По този начин, хиляда слоя могат да се получат само след десет сгъвания.

По-важното е, че в една от книгите в сагата, от един меч от валирианска стомана са изковани два нови. Ако той наистина е бил направен от многослойна стомана, би трябвало след това да загуби вътрешната си структура, а мечът - уникалните си свойства.

Затова Консел заключава, че валирианската стомана всъщност не е стомана, а по-скоро е композит на метална матрица, един съвременен суперматериал от метал и керамика. Например, всички характеристики на валирианската стомана съответстват на титанов силикокарбид.

Такива материали е много трудно да се направят и това е възможно само със съвременни технологии. Древните валириански ковачи са могли да я получат само с помощта на магия, отбелязва Консел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 18:49

Някой знае ли от къде да си закупя меч от титанов силикокарбид? Много ми трябва!

08.04 2015 в 13:26

Довечера ще се наспа вече. Най-накрая получих отговор на въпроса за валирианската стомана. Чудех се как са я направили, а то било с магия. Друго се е като се намеси науката.

08.04 2015 в 13:20

Интересно! Сега чакам и анализ на меча на Фродо от "Властенина на пръстените" зашото ми е интересно защо свети като орките доидат :)
Май много се вживяваме в художествените произведения нещо...

08.04 2015 в 12:51

Тази статия осмисли живота ми...