Тийнейджърка печели световна награда за просто обяснение на квантовата механика

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2020 в 00:00 10997 0

Канадска тийнейджърка от Форт Макмъри, Алберта, спечелва голямо научно състезание с видео в YouTube, в което тя брилянтно представя просто сложната концепция за квантовото тунелиране.

Мариам Цегайе (Maryam Tsegaye), 17-годишна ученичка от държавната гимназия École McTavish, взе главната награда на шестото годишно състезание Breakthrough Junior Challenge за обяснение, в което тя увлекателно се задълбочава в квантовата механика, оприличавайки поведението на електроните на това, как лъже нейният брат на видео игри.

Квантовото тунелиране е квантово-механичното явление, при което електроните могат да "тунелират", да преминават през бариери, които теоретично не биха могли да преминат от гледна точка на класическата физика.

Според Мариам нейният брат, използващ чийт код във видеоигра - позволяващ на героя му да премине през стените по време на игра - всъщност това е едно и също нещо. 

Така започва нейният весело и информативно обяснение, в което използва анимации и бързи, остроумни забележки, за да разработи и визуализира тази сложна тема.

Вижте как за три минути това момиче представя чудесен пример за научна комуникация:

Мариам е определена като носител на най-голямата награда от Сал Хан (Salman Khan), основателят на Академия Кан, и бившият астронавт на НАСА Скот Кели, наред с други експерти. Момичето ще получи стипендия за колеж в размер на 250 000 щатски долара. Освен това нейният учител по природни науки ще бъде награден с 50 000 щатски долара, а училището й ще получи нова научна лаборатория на стойност 100 000 щатски долара.

„Поздравления за Мариам, която наистина блести като пример за научен комуникатор“, заявява Джулия Милнър (Julia Milner), съосновател на Breakthrough Junior Challenge.

„Мариам създаде уникално, единствено по рода си видео, което обяснява сложна научна теория, използвайки свързани термини и хумор - впечатляващо постижение“.

В тазгодишното състезание са участвалиа над 5600 ученици на възраст от 13 до 18 години от 124 страни. Те сапресяти до 30 полуфиналисти през септември, чиито видеоклипове са прегледани от над 2 милиона души.

В крайна сметка Мариам спечели заради непринудения си начин за комуникация на сложна тема по забавен и лесен начин.

„Видеото на Мариам е отличен пример за това как умело да се опрости сложна идея и тя даде забележително обяснение на квантовото тунелиране“, отбелязва Кели.

„Поздравления за Мариам, нейния учител, нейното училище и всички ученици, които ще се възползват от новата лаборатория.“

От своя страна, Мариам казва, че никога не е очаквала това, тъй като е участвала само заради предизвикателството и забавлението.

Оригиналната й тема е щяла да бъде ентропия, но я сменила с квантово тунелиране, защото концепцията я е заинтригувала, обяснява тя пред местен вестник.

По свой собствен начин, тя обяснява вдъхновяващия си успех на езика на своя награден видеоклип.

„Може би квантовият свят ни казва, че когато се сблъскаме с препятствие, има все пак малък шанс да се противопоставим на очакванията и да преодолеем бариерите“, казва Мариам.

Източник: This Teen's Brilliantly Simple Explainer on Quantum Mechanics Just Won a Global Prize, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !