Учени предлагат нов портал към "тъмния сектор" на Вселената

Антония Петрова Последна промяна на 30 март 2017 в 12:03 5663 0

Източник: Sandbox Studio, Chicago

Едно време Вселената беше само гореща супа от частици. В наши дни, заедно с видимите частици, вероятно са се формирали и други частици, скрити от нас.

Милиарди години след сътворението учените вече са каталогизирали 17 вида видими частици, като последната беше Хигс бозонът, които създават "Стандартния модел".

Учените обаче все още се опитват да разкрият скритите частици, онези, които съставляват "тъмния сектор" на Вселената.

Екип от Центъра за теоретична физика на Вселената (Center for Theoretical Physics of the Universe), който е част от Института за основна наука (Institute for Basic Science - IBS) в Южна Корея, предлагат хипотетичен нов портал, който свързва две възможни частици от тъмния сектор.

Учените смятат, че проучването им, публикувано в Physical Review Letters, може да отвори нова перспектива за разбирането на "тъмния сектор". 

Физиците имат множество идеи относно това как биха изглеждали тези частици от тъмния сектор. Единият кандидат е аксионът, който е много лека частица, можеща да разреши някои теоретични проблеми на Стандартния модел. Друг кандидат е тъмният фотон, също много лека частица, която споделя някои параметри с една от частиците на Стандартния модел - фотонът, съставна част на видимата светлина.

Но докато фотоните при достатъчно енергия могат да се сдвоят и да произведат електрон-позитронна двойка, то тъмните фотони се сдвояват в т.нар. тъмен заряд, който вероятно се пренася от други частици на тъмната материя.

Физиците смятат, че тъмната материя си взаимодейства със Стандартния модел чрез портали. Например, един векторен портал би позволил смесването между фотони и тъмни фотони. А един аксионен портал би свързал аксионите и фотоните. Има само няколко възможни портали, признати от физиците, и всеки един е основен инструмент в теоретични и експериментални проучвания в търсене на частиците от тъмния сектор.

Учените от IBS сега съобщават за хипотетичен нов портал, наречен от тях "тъмен аксионен портал", който свързва тъмните фотони с аксионите.

Идеята за портал и от тъмни фотони, и от аксиони, е основана на наблюдението, че новите тежки кварки също имат тъмен заряд, който се съединява с тъмния фотон. Чрез тежките кварки, аксионът, фотонът и тъмният фотон могат си взаимодействат един с друг.

Учените от IBS се надяват, че тъмният аксионен портал може да доведе до нови експерименти. За момента обаче, търсенето на аксиона се осъществява само чрез използването на аксионен портал, който свързва аксиона с фотоните (аксион--фотон--фотонна двойка).

По подобие издирването на тъмния фотон това става чрез използването на различен портал, наречен векторен, който позволява леко смесване между тъмния фотон и фотона. Тъмният аксионен портал би могъл да свърже всичко това.

"Тъмният аксионен портал предлага първата значителна връзка между двете физики, които се проучват отделно. Той свързва точките. Това ще позволи реинтерпретация на предишните данни и потенциално ще създаде пробив в издирването на аксиона и тъмния фотон", обясняват учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !