Учени създават двуслойна боя, която отразява топлината

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 00:47 3911 0

Кредит pixabay

Екип учени от университетите Колумбия и Хауърд в САЩ и Пекинския университет в Китай разработват цветна двуслойна боя, която отразява топлината. В своето изследване, публикувано в Science Advances, учените описват състава и възможните приложения на новата боя.

Когато става дума за боядисване на сгради в горещите части на света, съществуват два основни варианта - бяло или сребристо, или други цветове, които поглъщат топлината. В много случаи бялото и сребристото се избягват, заради отблясъка, който създават, и вместо това се избират по-тъмни цветове, които поглъщат топлината и това води до по-висока консумация на енергия за охлаждането. В своето ново изследване учените разработват двуслойна боя, която позволява сградите да се боядисват във визуално приятни цветове, докато има и предимството на бялата или сребристата боя да отразява топлината. 

Това се постига чрез използването на два отделни слоя. Долният слой, който се полага върху повърхността, е направен от материал, подобен на тефлона. Той отразява инфрачервената светлина, падаща върху сградата. Дебелината на слоя е около 500 микрометра и е порьозен със свързани помежду си микро и нанопори. Покритието отгоре, това, което се вижда, е направено подобно на обикновената боя. То поглъща определени дължини на вълната на светлината и това му придава цвят. При обикновената слънчева светлина по-голямата част от топлината идва от инфрачервената светлина.

Заедно, двата слоя на новата боя й придават свойства като на бяла или сребриста боя, но без отблясъка. При тестовете на боята учените откриват, че предмет, боядисан с новата боя в черно - най-поглъщащият светлина цвят - има вътрешна температура с 16°C по-ниска, от подобен необработен предмет. Изследователите откриват и че новата боя е достатъчно усточива на неблагоприятни природни условия - запазва се след като е престояла в пещ на 60°C за 30 дни.

 

Двата квадрата са боядисани в черно, като десният е с новата двуслойна боя. Топлинното изображение показва по-ниската му температура. Кредит: Jyotirmoy Mandal, Science Advances 2020

Тази отразяваща боя може да се използва при пустинни и тропически местоположения, където рядко става студено, но не твърде много в северните райони, където е желателно сградите да задържат топлината, когато времето е студено. Учените продължават проучването си, търсейки начини да уловят отразената топлина в източник, който да генерира електричество.

Източник: Phys.org - Researchers develop double-layered paint that reflects heat

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !