Учените предупреждават: Опасност от метанови експлозии в Сибир (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 01:07 14602 1

Кредит Yamalo-Nenets Autonomous region governor's press-service, Vasily Bogoyavlensky, Vladimir Pushkarev

Очаква се образуването на още кратери в резултат на мощни изригвания на метан в дълбоко замръзналата земя на Сибир. Това може да се превърне в бедствие.

Причината е, че вечният лед се топи заради глобалното затопляне и се освобождава газът метан, според учени от Сибирското отделение на Руската академия на науките (СО РАН).

Първият гигантски кратер е открит на полуостров Ямал през юли 2014 от пилоти на хеликоптера, обслужващ близкото нефтено находище. Наблюдавани от въздуха, те представляват кратери с много стръмни стени. Експедицията, която се спусна в един от кратерите през ноември 2014 г. и проучи стените и дъното, е потвърдила неговия естествен произход. Когато е топло кратерът се пълни с вода и може би ще се превърне в езеро. Тогава академик Владимир Мелников, директор на Института за криосферата на Земята към СО РАН (Тюмен), изказа предположението, че кратерите се появяват заради общото затопляне на планетата. Замръзналите скали, съдържащи шистов газ, се размразяват, стават по-малко плътни и се срутват, образувайки гигантски ями.

Втората експедиция до кратерите полуостров Ямал завърши на 12 септември 2015. Диаметърът на кратера, който са изследвали експертите, само за една година се е увеличил с 10 метра. Учените не са променили становището си относно причините за кратерите. Те смятат, че кратерите се образуват от експлозии на метан, който се освобождава при разпад на газовите хидрати (съединенията на природния газ с лед), съобщава Siberian Times.

Новата експедиция до кратера - известен като B-1 -  даде възможност да се направи 3D модел на неговата структура, както и да се следи за начина, по който бързо ще се превърне в езеро. Снимка: Владимир Оленченко/Институт по геология и геофизика на нефта и газа "Трофимук".

В арктичните и субарктичните райони на Русия се срещат т.н. пинго (от ескимоски "малък хълм") - хълмове от замръзнала пръст, които избухват, оставяйки странните дупки.

"Ние анализирахме сателитни снимки с висока резолюция, направени преди образуването на ямата. На мястото на образувания кратер се намираше т.нар. "пинго" (на руски "бугор пучения") с почти идеално кръгла форма. Ние стигнахме до извода, че се е взривил точно такъв "пинго", - обясни пред репортери във вторник, старшият научен сътрудник Владимир Оленченко от Института по геология и геофизика на нефта и газа към СО РАН (ИНГГ СО РАН).

Смята се, че заради подобен феномен в Бермудския триъгълник изчезват кораби и самолети - огромни изригвания на метан под Атлантическия океан. Учените предупреждават, че това може да се превърне в заплаха за градовете в Крайния север, както и за проучвателните инсталации за природен газ и свързаните с тях тръбопроводи.

Заместник-директорът на ИНГГ СО РАН Игор Елцов отбелязва, чe Ямалският кратер е пример на това, как изменението на температурните условия в слоя на вечната замръзналост на Земята ще доведе до това, че газовите хидрати излизат от своето стабилно състояние, в което се намираха стотици години.

"Условията в последните десетилетия доведоха до това, че хидратите на метана масово се освобождават. Обемът на газа, който преминава от твърдо състояние в газообразно, се е увеличил около 163 пъти. Това води до взривове, изригвания. Това е пневмомашина, която може във всеки момент да заработи", - предупреждава Елцов.

Игор Елцов поясни, че засега хранилищата на метан - газовите хидрати не представляват сериозна опасност, защото надеждно са погребани от скалите. Но в отслабените зони имат риск от образуването на пропадания. Те трябва да се изучяават и да се наблюдават. Да се говори за газова катастрофа, според ученият е рано. Но уточнява, че ако затоплянето върви с такива темпове, както сега, ще доведе до заплаха от появата на кратери в градовете Новий Уренгой, Надим, Салехард. Вечно замръзналата земя достига 8 до 20 метра дълбочина в тези места. Обикновено газовите хидрати се намират на дълбочина в температурен слой, който е стабилно под нулата. За да започне метанът да се изпарява е необходимо да се загрее скалата най-малко до нулата, а това все още е невъзможно.

Очакваните резерви на газови хидрати в света са около 1000-5000 трилиона кубически метра. В Русия са една трета от тези ресурси. Досега само Япония се опитва експериментално да добива газови хидрати, но в общите резерви на този ресурс в света остават недокоснати от човека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 14:15

Толкова метан на вятъра. Хем е парников газ и не е хубаво да се изпуща, хем е лев и нещо за килограм. Трябва да може да се направи нещо.