Унгарски физици са открили 5-та фундаментална сила на природата

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2016 в 13:30 29936 1

Кредит MTA-Atomki

Физиците от Института за ядрени изследвания в Дебрецен, Унгария, казват, че с този апарат - електрон-позитронен спектрометър са открили доказателства за съществуването на нова частица.

В лабораторен експеримент в Унгария е забелязана аномалия в радиоактивен разпад, която може да е следа от неизвестна досега пета фундаментална сила на природата, ако констатацията им издържи проверките, съобщава Nature.

За откритието, направено през 2015 г., е публикуван препринт в arXiv , а през януари тази година - в списание Physical Review Letters. Но едва наскоро са забелязани. На 25 април група американски физици теоретици обръща внимание на констатациите като публикува свой анализ на резултатите в arXiv. Той показва, че данните не са в противоречие с всички предишни експерименти - и стига до заключението, че това може да е доказателство за пета фундаментална сила. 

До момента са известни четири фундаментални взаимодействия: гравитационно, електромагнитно, слабо и силно ядрени взаимодействия.

Унгарските физици от Института за ядрени изследвания в Дебрецен, водени от Атила Краснахоркай, твърдят, че може да има една пета, непозната досега сила. При експериментите си, те облъчват литий с протони. Процесът е съпроводен с отделянето на електрони и позитрони. Но при ъгъл на облъчване от 140 градуса, те се оказали повече от очакваното на теория. Физиците смятат, че този излишък може да е свързан с нова частица, лек бозон и е свидетелство за съществуването на нов тип сила.

Новото взаимодействие, според модела на унгарските физици, работи при характерни разстояния от порядъка на 12 фемтометра (10-15 м), само няколко пъти по-големи от атомните ядра. За нейното предаване отговаря частица, наречена "бозон Х". Нейната маса е само 34 пъти по-голяма от масата на електрона и е определена като 17 MeV. За сравнение масата на носителите на слабите ядрени взаимодействия, W ± - и Z0-бозоните е хиляда пъти повече. Според учените новата частица трябва да протофобна - нейното взаимодействие с протона трябва да бъде потиснато в сравнение с взаимодействията с неутрони. Освен това бозонът взаимодейства с електрона, горния и долния кварк.

Сега с проверката на откритието се занимават и други научни институции по цял свят. Учените от лабораторията Джеферсън и ЦЕРН в собствени експерименти ще се опитат да получат същите резултати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

27.05 2016 в 11:21

Можеше да има обяснение, ако променят понятието си за "сила". Сила е приложена към всеки вещеви обект, ако го "караме-принуждаваме" да се образува върху нова вакуумна полева подложка. По ОТО - това е "съпротива" на принудата за пресичане на геодезични линии на полетата (гравитационно и електромагнитно)
Такова понятие за сила обяснява мощността на силите от всички взаимодействия–по мощност се разграничават. "Пета" става силата от резонанс по "тембър" (с участие на честоти и фазови зависимости на полевата материя). Може да е сила на привличане или отблъскване. (Известно е: подобните обекти се привличат)
"Новата частица" е резонансен модел-обект от полето на падащите фотони - малко му трябва (над 90+45 градуса) да предизвика избиване на вещева частица. "Петата" сила е темброво взаимодействие на вещеви обект с "падащи-изпитващи фотони", полеви обекти.Сравнително слаба сила, но на разстояние –превъзхожда молекулните сили.