В САЩ ще се изгради най-мощния инструмент за изследване на неутрино

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 16:02 6834 0

Кредит Fermilab

Експериментът, който ще изучава неуловимата частица неутрино, известен досега LBNE се преобрази, след като от началото на годината прие още 50 нови институции-членки и вече е с ново име: Deep Underground Neutrino Experiment или DUNE, съобщава Symmetry.

Този експеримент ще бъде най-мощният инструмент в света за изучаване трудните за улавяне частици, наречени неутрино. Ще обхване 800 мили или около 1290 км. Ще започне с близкия детектор и мощния сноп неутрино, произведен във Fermi National Accelerator Laboratory (прочутата FermiLab) в Илинойс и ще завърши с 10 килотоновия далечен детектор,  намиращ се в подземната лаборатория на Станфордския научно-изследователски център (Sanford Underground Research Facility) в Южна Дакота. Разстоянието между двата детектора ще позволи на учените да разберат как неутриното се променя, преминавайки със скорост, близка до скоростта на светлината, пряко през Земята.

"Това ще бъде флагманският експеримент за физиката на елементарните частици на Американските щати", заяви Джим Сигрест (Jim Siegrist), зам.-директор на отдела за физика на високите енергии към американското Министерство на енергетиката. "Това е вълнуващ момент за науката за неутриното и физиката на елементарните частици като цяло."

Учените ще изучават неутриното, чиито частици постоянно преминават през Земята, но не са добре изследвани. То е електронеутрален лептон и не участва нито в силното, нито в електромагнитно взаимодействие, а само в слабото и гравитационното. То имат изключително малка маса и затова доскоро е смятана за 0. Изучаването на неутриното може да даде отговори на някои въпроси за началото на Вселената, тъмната материя и др.

Физикът Серджо Бертолучи (Sergio Bertolucci), директор научни изследвания и научни изчисления в ЦЕРН, поема кормилото на изпълнителния съвет на проекта, за да се разшири сътрудничеството между двете организации.

DUNE сега включва учени от 148 институции от 23 държави. Това ще бъде първият голям международен проект, организиран от САЩ, съвместно с външни агенции.

Учените се надяват да започне инсталирането на далечния детектор на DUNE до 2021 г. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !