Защо изглеждаме твърди, след като 99.9999999% от тялото ни е празно пространство

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 октомври 2016 в 14:00 59822 4

Илюстрация: Monica Ramos

"Вероятно понякога се чувствате доста солиден човек. Може би имате много приятели или важна работа, или наистина голям автомобил. Но трябва да се примирите с факта, че всички тези неща - вашите приятели, офисът, вашият наистина голям автомобил, вие самите и всичко в тази невероятна, огромна Вселена са почти изцяло, 99.9999999% празно пространство", разказва Али Съндърмиър (Ali Sundermier) на страницата на Business Insider.

Размерът на атома се регулира от средното местоположение на неговите електрони - колкото място има между ядрото и неопределената заради квантовата физика, външна обвивка на атома. Ядрата са около 100 000 пъти по-малки от атомите.

Снимка: Uwe Hermann

Ако ядрото е с размер на фъстък, атомът ще има размера на бейзболен стадион. Ако махнем цялото празно пространство вътре в нашите атоми, може всеки да се побере в прашинка, а цялата човешка раса ще се вмести в обема на кубче захар.

Тогава откъде идва цялата наша маса? 

Отговорът е: Енергия!

Всички сме състоим от атоми, които са съставени от електрони, протони и неутрони. На още по-ниско ниво, тези протони и неутрони, които притежават по-голямата част от нашата маса, са от тройка елементарни частици, наречени кварки.

Но масата на тези кварки представлява само малък процент от масата на протоните и неутроните. А глуоните, които свързват тези кварки заедно, са съвсем без маса.

Много учени смятат, че почти цялата маса на телата ни идва от кинетичната енергия на кварките и енергията на свързване на глуоните.

Ако всички атоми във Вселената са почти изцяло празно пространство, тогава защо предметите изглеждат плътни?

Идеята на празните атоми, съставящи нашите тела, сгради и дървета, е малко объркваща.

Ако нашите атоми са най-вече пустота, защо не можем да преминаваме през стените като призраци в един призрачен свят? Защо автомобилите не пропадат на пътя към центъра на Земята? 

Сега трябва да преразгледаме какво имаме предвид под празно пространство - защото, както се оказва, пространство никога не е наистина празно. То всъщност е пълно с изобилие от разни неща, включително вълните на невидимите квантови полета.

Може да си представите празното пространство в един атом като електрически вентилатор с въртящи се остриета. Когато вентилаторът не се движи, може да се каже, че много от това, което е около вентилатора е празно пространство. Можете спокойно да си държите ръката в пространството между лопатките.

Но когато вентилаторът е включен, нещата се променят. Ако сте достатъчно глупав, за да си сложите ръката в това "празно пространство", ще усетите с болка колко е "празно" това пространство.

Анимация на математически модел на флуктуации на енергийната плътност на глуонен вакуум. Centre for the Subatomic Structure of Matter (CSSM) and Department of Physics, University of Adelaide, 5005 Australia

Технически електроните са точкови източници, което означава, че нямат обем. Но те имат нещо, наречено вълнова функция, заемаща голяма част от атома. И тъй като квантовата механика е странна и объркваща, електронът се разстила някак си едновременно навсякъде в това късче от пространството.

Лопаткитете на вентилатора са подобни на електроните, които профучават около атома, заемащи късчета от пространството със своите вълнови функции. Това е болезнено напомняне, че това, което може да изглежда като празно пространство, може да се почувства като доста твърдо.

Вие всъщност никога нищо не сте докосвали в живота си

Wikimedia Commons

Вие сте седнал, но само така си мислите. Задникът ви всъщност не докосва стола, върху който седите.

Тъй като вашата плът, маса е сгушена далеч в ядрата на атомите ви, когато "докосвате" някой или нещо, вие всъщност не чувствате техните атоми. Това, което чувствате е електромагнитната сила на вашите електрони, които отблъскват техните електрони.

Технически погледнато, вие всъщност не седите на този стол, а се носите мъничко над него.

И така, може да заключим: Вашето много важно човешко тяло в някакъв смисъл е просто заблуждаваща колекция от празни пространства на една пуста планета в една празна Вселена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

4

Божо

11.06 2018 в 19:29

@Лион - не е "боза", а физика.

15914

1

поп Дръвчо

03.10 2016 в 14:21

Всъщност не 99 и колко там, ами 100% е празно място.

Според актуалните понятия кварките и лептоните са точки и нямат собствен обем.