Научни факти, които ще ви съсипят Коледата

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 декември 2015 в 20:26 27140 2

Дейността на Дядо Коледа тази нощ повдига много научни въпроси.

Има около 1,9 милиарда деца в света. Те са много, но за щастие, не е нужно Дядо Коледа да посещава всичките

Дядо Коледа трябва да посети само тези, които празнуват Коледа, естествено. За съжаление, е доста трудно да се разбере точно колко са те. 

Но се знае например колко са християните - около 32% от населението на Земята. Разбира се, много и от нехристияните празнуват Коледа, а някои християни не празнуват, така че нека приемем, че горе-долу се изравняват и 32% е цифрата. В такъв случай Дядо Коледа ще трябва да посети около 600 милиона деца.

Много от тези 600 милиона деца имат сестри и братчета

Повечето от тях живеят със семействата си, така че Дядо Коледа може да посети няколко от тях наведнъж. Според ООН, средностатистическата жена има 2,36 деца в живота си. Това е може би един доста добър показател за средния размер на семейството в световен мащаб.

Така че, ако разделим 600 милиона деца, които празнуват Коледа в домакинства по 2,36 деца, това означава, че има около 254 000 000 домакинства за посещаване.

Неговият списък ще бъде доста дълъг. Около 14 милиона страници

Можем да предположим, че ще пише на Google Docs с настройките по подразбиране, така че има 43 реда на страница формат А4. Това означава, че списък със 600 милиона имена ще заеме почти 14 милиона страници.

Лист с добро качество на хартията е дебел около половин милиметър, така че 14 милиона страници ще бъдат 7 милиона милиметра или 7 км. За сравнение, връх Еверест е 8,9 км висок.

За Дядо Коледа ще е по-лесно, ако не разпечатва списъка. Всички данни могат да се вкарат доста удобно на USB флаш устройство.

Ще му трябва доста дълго време, за да го провери

Средно един възрастен чете 300 думи в минута. Ако приемем, че Дядо Коледа е малко по-бърз от средното ниво, защото - да речем, е завършил университет, и може да се справи с 450 думи за минута - тогава ще му трябват малко повече от 1100 часа или осем часа на ден в продължение на около пет месеца, за да провери списъка. Естествено, би трябвало да го направи поне два пъти, така че стават 10 месеца от годината, прекарани над документи.

Но вероятно вече го е направил, а сега е Бъдни вечер и добрият старец трябва да посети тези 254 милиона семейства. Колко ще пътува?

Може да направим само приблизителна сметка колко ще пътува добрият старец.

Повечето от повърхността на Земята е вода и никой не живее там. Площта на Земята е около 149 млн кв. км. Около 15 милиона кв. км е Антарктида и в общи линии никой не живее там. Така че континентите с хора са около 134 милиона кв.км.

Ако приемем, че всеки един от тези континенти е квадрат и че къщите са равномерно разпределени на тях в квадратчета, тогава Дядо Коледа ще трябва да пропътува около 17.5 милиона км.

И колко бързо ще му се наложи да се движи?

7-годишно дете се нуждае средно от сън около 10 часа на нощ. Така че, ако Дядо Коледа пътува на запад със слънцето, ще има 34 часа време - от първите деца, които отиват да спят в навечерието на Коледа до последните, които се събуждат сутринта на Коледа.

Да кажем, че не трябва да спира и просто пуска подаръците от шейната. Ако разделим 17,5 милиона километра на 34, получаваме скоростта на шейната - 515 000 км/ч. Това е около 140 километра в секунда. С тази скорост може да обиколи около Земята 12 пъти за час. Международната космическа станция го прави 16 пъти за час.

Колко тежи чувала?

Тази година може да приемем, че всяко едно дете ще поиска "Хилядолетния сокол" от "Междузвездни войни" на Lego. С опаковка тежи 2,3 кг. Така че 600 милиона от тях ще тежат 1,38 милиона тона. Това е еквивалентът на около 14 самолетоносача клас Нимиц . Ако  един елен може да тегли 150 килограма товар,  ще трябват около 9,2 милиона елена.

Ако приемем, че елфите на Дядо Коледа няма да правят незаконни копия на "Хилядолетния сокол" и трябва да ги купуват по 442.9 лева. Общо ще им струва 265,7 милиарда лева - повече от три пъти брутния вътрешен продукт на България (за 2014 е 81,5 млрд лева).

 

Какво ще се случи, когато се опита да се приземи?

Подаръците и 9 200-те хиляди елени заедно ще тежат около 250 милиона тона. Това е приблизително същото като ледена комета с размер 800 метра.

Ледена комета, която се движи със 140 км/сек и навлиза в земната атмосфера под 45° ще експлодира със силата на 500 милиарда тона тротилов еквивалент или еквивалента на около 33 милиона бомби като тези над Хирошима и ще остави кратер около 20 километра.

Вашият град ще бъде унищожен, а пламъкът ще се вижда на стоици километри. Може по аналогия да се пресметнат и жертвите, които приблизително ще бъдат около 100 милиона души.

Да се надяваме, че Дядо Коледа вече е помислил за тези проблеми...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2015 в 18:30

Дядо Коледа прави вълшебства, има вълшебен чувал и вълшебен прашец както и може да управлява и спира времето и да избягва бури и сняг и т.н.

25.12 2015 в 09:02

Всичко това е много хубава сметка ама "добрият старец" отдавна работи с много подизпълнители - и по списъка, и за подаръците. По всичко личи и че не ги контролира особено (виж "Рокерска коледна приказка" във Форума).