Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

1000 мистериозни магнитни нишки са около ядрото на Млечния път

Ваня Милева Последна промяна на 28 януари 2022 в 10:57 12784 1

Сърцето на Млечния път. Цветните части са областите, които излъчват много радиорадиация, сивите зони - от които идва по-малко радиация. Оранжевото петно ​​в средата е мястото, където се намира Sgr A*. Кредит: I. Heywood, SARAO.

Ново изображение на сърцето на Млечния път разкрива загадъчни структури, които никога досега не са виждани. Това е много активната област около черната дупка в центъра на нашата галактика, с мехури, причинени от експлодиращи звезди и – най-интересното от всичко – редица магнетизирани нишковидни структури, подредени като струни на арфа.

Заснети с помощта на свръхчувствителния радиотелескоп MeerKAT в Южна Африка, изображенията показват близо 1000 магнитни нишки, с дължина до 150 светлинни години изненадващо правилно подредени.

Това е 10 пъти повече от тези нишки, за които се знаеше по-рано, добавяйки важни статистически данни, които най-накрая може да помогнат да се разбере тяхната природа, загадка от откриването им през 80-те години на миналия век.

Клъстер, подобен на арфа. Кредит:Northwestern University/SARAO

Въпреки че е само на около 25 000 светлинни години (което не е много далеч в космически мащаби), центърът на галактиката Млечния път е много труден за наблюдение. Той е обвит от плътни облаци прах и газ, които блокират някои дължини на вълната на светлината, включително оптичния обхват. 

Радиочестотното електромагнитно излъчване обаче може да проникне през този прах, така че може да разкрие това, което оптичната светлина не може.

MeerKAT, управляван от Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO), е един от най-модерните радиотелескопи в света и откакто започва работа през 2016 г., предава безпрецедентен поглед към галактическия център.

Сложното, подобно на облак, излъчване от супербалона на Галактическия център доминира в това изображение. Това се преминава от "Радио дъгата", комплекс от много паралелни радионишки. Радиобалонът е сгушен между дифузната област на Стрелец А в долния център на изображението. Ярката точка близо до центъра на този регион е Стрелец A*, черна дупка с 4 милиона слънчева маса. Това изображение улавя хаотичната сложност на самото сърце на нашата Галактика. Кредит: I. Heywood, SARAO

Новото изображение на "сложното сърце на Млечния път" е толкова красиво, че астрономът Питър Коулс (Peter Coles) в блога In the Dark го определя за раздел "изкуство". То е конструирано от 200 часа данни от наблюдение, събрани за три години, и ни показва региона в дължини на радиовълните с несравнима яснота и дълбочина.

Спектрален индекс на нишките на галактическия център.  Кредит: Northwestern University/SARAO/Oxford University

След това астрономите използват техника за премахване на фона от изображението, разкривайки магнитните струни, разпределени в клъстери около галактическия център.

Не е ясно какви са те или как са възникнали. Това, което се знае, е, че съдържат електрони на космическите лъчи, които се усукват във влакна от магнитни полета със скорости, близки до светлинните.

Новите изображения позволяват на изследователите да научат малко повече за нишките, измервайки силата на магнитните полета, техните дължини, ориентации и спектъра на радиацията.

Сега се знае, че магнитните полета се усилват по цялата дължина на всички нишки. Новите данни също така разкриват непознат досега остатък от свръхнова - той има различен радиационен подпис от нишките. Това означава, че можем да изключим остатъка от свръхнова като вероятен предшественик на нишките.

Рядък, почти перфектен сферичен остатък от свръхнова, който е открит в ръба на мозаечната снимка на MeerKAT. Виждат се и множество компактни радиоизточници, много от които обозначават свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките далеч отвъд нашата. Вдясно от изображението се вижда и интригуващ радиоизточник с опашка, който може да бъде обект в нашата галактика, движещ се с висока скорост, оставяйки следа. Кредит: I. Heywood, SARAO.

През 2019 г. предишните данни на MeerKAT разкриват съществуването на гигантски радиомехури, простиращи се над и под галактическата равнина, отделно от мехурите на Ферми от гама лъчи, открити през 2010 г. Възможно е нишките да са свързани с тези радиомехури, но тази възможност ще се нуждае от да бъдат проучени в бъдеща статия.

Новите данни разкриват и нова мистерия. Нишките са разпределени на групи или клъстери и в рамките на тези клъстери те са много равномерно разположени - като струните на арфа, разказват изследователите.

„Те почти наподобяват подредеността на слънчевите контури“, отбелязва астрофизик Фархад Юсеф-Заде (Farhad Yusef-Zadeh) от Северозападния университет, Илинойс, който пръв открива нишките. „Все още не знаем защо се проявяват в клъстери или разбираме как се разделят, и не знаем как се случват на тези равни интервали. Всеки път, когато отговорим на един въпрос, възникват множество други въпроси.“

Също така остава непознат механизмът, който ускорява електроните в магнитните нишки. Възможно е нишките да са свързани със странната магнитна нишка, открита миналата година, която излъчва радиация както в радио, така и в рентгенови дължини на вълните.

В центъра на изображението е остатъкът от свръхновата G359.1-0.5. Отляво е „Мишката“, избягал пулсар, вероятно образуван и изхвърлен от  свръхновата. В горния десен ъгъл е една от най-дългите и известни радионишки, известна като „Змията“. Кредит: I. Heywood, SARAO

Следващата стъпка ще бъде да се проучи всяка нишка на свой ред и да се характеризират неговите свойства за пълен каталог, който ще позволи задълбочени статистически анализи.

„Със сигурност сме една крачка по-близо до по-пълно разбиране“, коментира Юсеф-Заде . "Но науката е поредица от напредък на различни нива. Надяваме се да стигнем до дъното, но са необходими повече наблюдения и теоретични анализи. Пълното разбиране на сложните обекти отнема време."

Справка:

‘The 1.28 GHz MeerKAT Galactic Center Mosaic’, by I. Heywood et al., прието за публикация в The Astrophysical Journal и е достъпно в arXiv.

‘Statistical Properties of the Population of the Galactic Center Filaments: The Spectral Index and Equipartition Magnetic Field’, by F. Yusef-Zadeh et al., прието за публикация в The Astrophysical Journal и е достъпно в arXiv.

Източници:

Jaw-Dropping View of The Milky Way Reveals Mysterious Structures Dangling in Space
MICHELLE STARR, sciencealert

New MeerKAT radio image reveals complex heart of the Milky Way, SARAO

Nearly 1,000 mysterious strands revealed in Milky Way’s center, Northwestern University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

28.01 2022 в 13:12

Умопомрачителни снимки и открития. Сякаш гледаш изображения не от света на астрономията, ами овют света на биологията... Дали няма да се окаже, че life-force ученията на Изток не намират своят науцестествен приемник в науката на електромагнетизма и магнитните полета? Земята защо е “жива”, докато Марс - мъртъв? Защото вторият няма магнитно поле, което например предпазва атмосферата му...