60-те спътника на SpaceX бяха видяни като "НЛО влак" снощи (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2019 в 19:17 17335 0

Кредит: © Marco Langbroek чрез SatTrackBlog.

Шестдесет сателита на Starlink бяха изведени на орбита вчера от компанията SpaceX на Илън Мъск.

Миналата нощ те прелетяха във формация над земята и произведоха зрелищни образи, напомнящи дълъг цип от десетки светлини, летящи една след друга. Много хора не разбраха какво виждат и се колебаеха дали са НЛО или Русия атакува Америка.

56 от сателитите успя да заснеме холандският астроном Марко Лангбрук (Marco Langbroek) от Лайден. По това време сателитите са били на  височина от 440 км и са на път към работната си позиция на височина от 550 км, от където ще осигурят по-достъпен за целия свят широколентов интернет.

Вижте видеото на Лангбрук на формацията Starlink.

През следващите вечери върволицата ще се вижда още по-често, докато спътниците се придвижат на своята орбита и се раздалечат един от друг. 

Ракетата Falcon 9 на SpaceX излетя от Кейп Канаверал във Флорида късно в четвъртък (05:30 ч. българско време), натоварена с 60 сателита, способни да предоставят на глобална широколентова високоскоростна интернет мрежа. Визията на Илън Мъск за монументално съзвездие от сателити вече стартира - това са първите 60 спътника от планирания флот от 12 000 за мрежата Starlink.

Основната степен за многократна употреба на Falcon 9 се върна на Земята, успешно кацайки на платформа, плаваща в Атлантическия океан.

Източник: SpaceX’ 60 Starlink satellieten waren vannacht boven Nederland als ‘Ufo-treintje’ zichtbaar

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !