Airbus започна разработка на космически кораб за многократна употреба

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2015 в 17:11 2330 0

Кредит Airbus

Модел на Adeline

Аерокосмическият гигант Airbus има намерение до края на 2025 да пусне в производство ракета за многократно ползване, конкурирайки SpaceX.

Агенция Франс Прес съобщава, че разработването на ракета за многократно ползване Airbus е започнало още от 2010 и се прави на френската военна база Льо Моро. И едва сега, ръководството на компанията го представя пред медиите.

Компанията Airbus е представила два модела космически апарати – Adeline и Space Tugs.

Първият проект - Adeline - е комбинация от авиационни и космически технологии. Идеята е апаратът да се запази при връщане на Земята чрез топлинен щит, който инженерите гарантират, че ще запази 80% от от най-скъпите части на ракетата и  двигателя.

Макет на "Аделин", съкратено от Advanced Expendable Launcher with Innovative engine Economy, ракета за многократна употреба.

Space Tugs (космически буксир), както предполага името му, ще се рее на височина около хиляда километра и ще зарежда с гориво ракетите носители.

Ерве Жилберт, технически директор на Airbus, е заявил, че новите двигатели ще се използват 10 или 20 пъти. Той твърди, че проектът на Airbus е по-добър, защото е предвидено да издържи повече пъти, отколкото Space X .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !