Астероидът, който може да сложи край на живота на Земята, минава днес (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 септември 2017 в 12:00 8210 0

(3122) Флорънс ще прелети покрай Земята на 1 септември на разстояние около 7 млн км. Източник: University of Colorado

Астероидът Флорънс, който ще премине днес, 1 септември 2017, е достатъчно голям, за да сложи край на живота на Земята, ако ни удари.

Но според НАСА това няма да се случи, защото небесното тяло ще ни заобиколи на безопасното разстояние от около 7 милиона километра или около 18 пъти дистанцията между Земята и Луната.

Флорънс е сред най-големите астероиди, преминаващи близо до Земята. Измерванията по данни от телескопа на НАСА Spitzer и мисията NEOWISE показват, че е с размер около 4.4 км или половината от височината на Еверест.

Сред близко преминаващите до Земята астероиди, класифицирани като потенциално опасни, Флорънс е един от най-големите. По-големи са само 1999 JM8 (7 км), 4183 Cuno (5.6 км) и 3200 Phaeton (5.1 км), но Флорънс е по-ярък, което го прави отлична цел за наблюдение. Ще има магнитуд* от 8,75 до 9 и ще се откроява сравнително добре на фона на тъмно небе.

*Магнитудът (звездната величина) е мярка за яркостта на звездите или на други небесни обекти. На скалата на звездните величини, по-малките стойности съответстват на по-голяма яркост и обратно. Скалата на звездните величини е логаритмична. Ярките звезди условно се наричат звезди от 1-ва звездна величина. За пример магнутидът на Слънцето е -26,73, а на най-слабата наблюдаема звезда е 23,5. Сириус е със звездна величина -1.3

Най-близкият подход ще бъде в 08:06 ET (15:06 българско време) на 1 септември в посока на съзвездията Жребче и Делфин.

Източник: Skyandtelescope.com

Най-подходящите места за наблюдение ще са от Австралия, Нова Зеландия и околните райони, тъй като там ще бъде нощ по времето на най-близкия подход. Около час ще се вижда с 2/3 диаметъра на пълнолуние.

За хората в Европа тази вечер ще бъде най-доброто време за наблюдение на астероида, но ще бъде около 11 часа след най-близкия му подход.

Проектът The Virtual Telescope (Виртуален телескоп) предава на живо преминаването на Флорънс от 31 август до 1 септември.

Изображение с еднократна 60-секундна експозиция от The Virtual Telescope Project. Телескопът проследява видимото движение на обектите, а 3122 Флорънс изглежда като ярка точка светлина в центъра на изображението.

Астероидът Флорънс е открит от Обсерваторията в Сайдинг Спринг, Австралия, на 2 март  1981 г. Той е кръстен в чест на Флорънс Найтингейл (1820-1910), английска медицинска сестра, която поставя основите на професионалната сестринска грижа.

Следвата среща с астероида ще бъде едва след 2500 година.

Радарни изображения на астероид 3122 Флорънс, получени от 29 август 2017 от радарния телескоп Голдстоун в Калифорния. Снимки с по-добра разделителна способност се очакват от обсерваторията Аресибо. Източник: NASA / JPL.

Проучване от 2016 г. установи, че астероид с големина 1 км може да предизвика мини ледена епоха, ако се сблъска със Земята. Ударът на тяло с такъв размер ще има "много тежко въздействие в световен мащаб" и в продължение на няколко години ще превърне Земята в много по-тъмно, по-студено и по-сухо място, казват учените.

Но сблъсъкът с Флорънс може да бъде опустошителен за живота на нашата планета. Това няма да се случи тази година, но много малка промяна в движението на астероида, дори само няколко милисекунди - може да промени опасно траекторията на астероида.

Най-важното
Всички новини