Астронавтът Алън Бийн, четвъртият, стъпил на Луната, почина на 86

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 май 2018 в 07:08 3311 0

Кредит Barbara Brannon / Flickr / CC BY 2.0

Алън ЛаВерн Бийн, четвъртият човек, разхождал се на Луната, почина на 86-годишна възраст, съобщи НАСА.

Бийн е роден на 15 март 1932 г. в Уилър, Тексас. През 1963 г. е избран от НАСА да стане астронавт като част от третата група астронавти.

След като це резерва при мисиите Gemini 10 и Apollo 9, Бийн полетя за първи път в космоса с Apollo 12 като пилот на лунния модул. На 19 ноември 1969 г. той и Пийт Конрад стават третият и четвъртият човек, стъпили на Луната.

Бийн показва как се бръсне по време на мисията Скайлаб 3. НАСА

В интервю за NPR през 2014 г. Бийн описва преживяването като "фантастично". Той казва, че е "бе трудно да повярвам", добавяйки: В главата ми се върти: "ако погледна надолу си казвам: "Това е Луната, това е Луната", а ако погледна нагоре си казвам: "Това е Земята, това е Земята"".

Мисията не мина без инциденти. 30 секунди след старта на ракета "Сатурн V" от космическия център Кенеди, ракетата бе ударена от мълния. След това, 30 секунди по-късно, отново е ударена от мълния, а Бийн разказва за оглушителните аларми, докато са устремени към космоса. За щастие мисията не бе прекратена.

Конрад и Бийн прекарват повече от 10 часа на Луната в район, наречен "Океан на бурите", на който минаха покрай "Сървайър 3", предишна безпилотна мисия на Луната. Астронавтите събират лунни камъни, правят експерименти и правят много снимки.


Алън Бийн на Луната на снимка, направена от Пийт Конрад. НАСА

Това не бе единствената мисия на Бийн в космоса. През юни 1973 г. той е част от втория екипаж на мисията Skylab 3 до американската космическа станция Skylab заедно с Оуен Гариот и Джак Лоума. Те прекарват 59 дни в космоса, рекорд, който бе засенчен месец по-късно от мисията Skylab 4.

Бийн подаде оставка от НАСА през юни 1981 г., след като прекара общо 1671 часа и 45 минути в космоса. Той използва времето си след това, за да работи като художник в ателието си, използвайки дори лунен прах и парчета от костюмите си в картини, които бяха дарени на НАСА. Обичаше да нарисува Луната.

"Аз съм единственият художник в историята, който ... може да рисува това по памет", заяви астронавтът пред Washington Post през 2009 г.

След смъртта на Бийн останаха живи само четирима астронавта, стъпвали на Луната - Бъз Олдрин, Дейвид Скот, Чарли Дюк и Джак Шмит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !