Audi ще лети на Луната - започна подготовката за лунохода (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 17:00 264 0

Известният производител на автомобили Audi обяви началото на подготовката за полет до естествения спътник на Земята на своя луноход Lunar Quattro.

Луноходът е готов и скоро ще бъде предаден на отбора Part-Time Scientists, който участва в първия конкурс за частно финансирана мисия до Луната Google Lunar XPRIZE.

Audi отдавна си сътрудничи с отбора по проекта за създаване на собствен лунен ровър. Учените вече направиха доста за усъвършенствания на конструкцията на машината, например, облегчена конструкция, възможност за дистанционно управление и 4х4, quattro-задвижване (от което е получил името си).

Бюджетът на конкурса Google Lunar XPRIZE е около 30 милиона щатски долара и има за цел да поощри създаването на роботизиран космически транспорт с ограничен бюджет. 18 отбора от цял свят са сред финалистите.

За да спечелят голямата награда от 20 милиона долара, роботът на частните отбори (с не повече от 10% държавно финансиране) трябва:

  • да кацне безопасно на Луната;
  • да се придвижи на най-малко 500 метра върху, над или под повърхността на Луната; 
  • да изпрати на Земята снимки и видео на Луната с висока разделителна способност.

Предимствата на лунохода на Audi е отделното задвижване на всяко колело и възможността за управление на апарата от разстояние. Луноходът ще бъде спуснат на Луната до края на 2017. Ще пътува до Луната около пет дни, като НАСА ще направи кацане в близост до мястото на кацането на Аполо-17 през 1972 г..

Скелетът на новия луноход е направен предимно от алуминий. Енергия ще получава от Слънцето, за която машината е оборудвана със слънчеви панели. Луноходът има автономна и система за управление.

Максималната скорост на системата ще бъде около 3.6 км/ч. Луноходът е оборудван с две стереоскопични камери и обикновена камера за научни цели.

Самият фонд Xprize е награден фонд за подкрепа на революционни иновации, насочен към подобряване на живота на цялото човечество. Награди се присъждат в четири категории: енергетика и околна среда (Energy&Environment), усвояване на околното пространство (Exploration), образование и развитие (Education&Global development), биология и медицина (Life Sciences). Фондът се попълва от частни спонсори и корпорации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !